Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mondkanker door orale seks

Onderzoekers van het US National Cancer Institute hebben geconcludeerd dat het aantal gevallen van mond- en keelkanker de laatste dertig jaar flink is toegenomen. En dat komt door orale seks, aldus de New Scientist.

Dat onveilige orale seks SOA’s of HIV tot gevolg kan hebben, is bekend. Maar dat je van orale seks ook mond- en keelkanker kunt krijgen weet bijna niemand. Mond- en keelkanker wordt onder andere veroorzaakt door het Human Papilloma Virus (HPV), dat ook kan leiden tot baarmoederhalskanker bij vrouwen.

Verspreiding
Het virus wordt verspreid via de slijmvliezen, dus door het bedrijven van onveilige (orale) seks kan het worden doorgegeven. De afgelopen dertig jaar is het aantal dragers van het virus met ruim een derde toegenomen, aldus de onderzoekers. Dat komt vermoedelijk door de steeds lossere seksuele moraal: mensen hebben meer orale seks met verschillende partners. Zo werd het virus sneller overgedragen.

Inenten
Vooral jonge, blanke mannen hebben vaker HPV onder de leden dan vroeger, ondekten de wetenschappers. Het virus kan, naast mond- en tongkanker, ook penis- en anuskanker veroorzaken. Er wordt nu onderzocht of jonge mannen moeten worden ingeënt tegen het virus. Voor meisjes bestaat deze vaccinatie al, in de strijd tegen baarmoederhalskanker.Ruim een half miljoen mensen wereldwijd hebben mond- of tongkanker. De ziekte kan ook ontstaan zonder HPV, maar dat komt sinds 1982 steeds minder voor.

DAG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.