Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer rechten voor bewoners zorginstellingen

De ministerraad heeft vrijdag op voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS ingestemd met de Beginselenwet AWBZ-zorg. Dit betekent wettelijk recht op onder meer dagelijkse verzorging, zinvolle dagbesteding en respectvolle bejegening.

De wet geeft AWBZ-cliënten een afdwingbaar recht op het maken van afspraken in hun zorgplan. Het is de bedoeling dat zowel de cliënt als de zorgverlener dankzij de wet makkelijker hardere afspraken maken. De wet moet het ook mogelijk maken voor cliënten om eerder aan de bel te trekken als afspraken niet worden nagekomen. Daarnaast kunnen cliënten met ernstige klachten over persoonlijke verzorging en bejegening zich rechtstreeks wenden tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

 

Regelmatig naar buiten

Met de Beginselenwet AWBZ-zorg stelt het kabinet kwetsbare groep mensen in staat zo veel als mogelijk de regie over hun eigen leven te houden. De wet voorziet in overleg en afspraken tussen cliënt en zorgverlener over onder andere: zeggenschap van de cliënt over de invulling van zijn leven, dagelijkse hygiënische verzorging, zinvolle daginvulling en beweging en de mogelijkheid om regelmatig buiten te zijn.

 

Bron: Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.