Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meer studenten starten opleiding verpleegkunde

Bij de opleiding hbo-verpleegkunde startten in schooljaar 2019-2020 8% meer studenten dan vorig jaar. Dat blijkt uit de definitieve inschrijfcijfers die de Vereniging Hogescholen vandaag publiceerde.

De toename is vooral te zien in het aantal nieuwe inschrijvingen van de voltijdopleiding, waarvoor de numerus fixus vanaf dit jaar is afgeschaft. De Vereniging Hogescholen noemt de toename van 8% fors. ‘Het is goed nieuws op termijn voor de ziekenhuizen en verpleeghuizen die zitten te springen om extra personeel,’ aldus Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. ‘Het tekort aan verpleegkundigen en de krapte op de arbeidsmarkt raakt ons allemaal. Hogescholen voelen zich verantwoordelijk om ook bij te dragen aan een oplossing daarvoor. Ik ben blij dat we dat nu terugzien in de cijfers.’

Voorlopige vs. definitieve aantallen

In oktober 2019 communiceerde de Vereniging Hogescholen de voorlopige inschrijfcijfers: een stijging van 12%, zo’n 800 studenten in absolute aantallen. Een stuk hoger dan wat de definitieve inschrijfcijfers nu laten zien. Wat verklaart het verschil? ‘Het kan zijn dat studenten uiteindelijk toch niet beginnen aan een opleiding doordat zij bijvoorbeeld toch niet voldoen aan de vooropleidingseisen of hun betaling niet in orde hebben,’ legt woordvoerder Eva Kloosterman uit. ‘Studenten kunnen zichzelf ook terugtrekken als zij zich bijvoorbeeld voor meerdere opleidingen tegelijk hebben ingeschreven. Wat bij de opleiding tot verpleegkundige regelmatig voorkomt is dat studenten zich ook voor Geneeskunde inschrijven en Verpleegkunde als een tweede keus houden. Als ze vervolgens voor Geneeskunde worden ingeloot, vervalt hun inschrijving voor Verpleegkunde.’

Niet overal een stijging

De stijging van aantal hbo-verpleegkundigen is het grootst bij de Hogeschool Rotterdam, daar begonnen dit jaar maar liefst 228 studenten meer aan de opleiding dan vorig jaar. Toch is de opleiding tot hbo-verpleegkundige niet overal populairder geworden. Bij de Haagse Hogeschool en Hogeschool Windesheim in Zwolle bijvoorbeeld startten dit jaar minder studenten aan de opleiding verpleegkunde dan vorig jaar.

Een overzicht van de inschrijfcijfers en diploma’s van de Vereniging Hogescholen vind je hier

2 REACTIES

  1. Het is vooral goed nieuws voor de Hogescholen zelf, laat dat medeverantwoordelijk etc. maar zitten. Maar waarom krijg je nu nooit eens te horen,hoeveel verpleegkundigen men per jaar aflevert? Zit daar een stijging in? En leveren al die regieverpleegkundigen nu meer handjes op aan het bed op?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.