Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer verpleegkundigen willen medicatie voorschrijven

Hart- en vaatverpleegkundigen zijn een aanvraag voor de voorschrijfbevoegdheid aan het voorbereiden. Evenals de reumatologieverpleegkundigen, justitieel verpleegkundigen, verpleegkundig consulenten Hiv/Aids en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.
Meer verpleegkundigen willen medicatie voorschrijven
Foto: Arno Massee

Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer en bevestigt beroepsvereniging V&VN aan Nursing.

Aanvragen voorschrijfbevoegdheid

‘Een aantal afdelingen van V&VN hebben bij het ministerie van VWS aangegeven dat zij in de toekomst een voorschrijfbevoegdheid willen. Dit omdat zij in de praktijk vaak adviseren over medicatie, nu nog onder verantwoordelijkheid van de arts’, zegt Nellie Kolk, beleidsadviseur bij V&VN. Het gaat om de justitieel verpleegkundigen, dialyse- en nefrologieverpleegkundigen, reumaverpleegkundigen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en de verpleegkundig consulenten Hiv/Aids. ‘Enkele van deze afdelingen zijn al gestart met de inhoudelijke voorbereiding. Dit doen zij op basis van de elementen van de Ministeriële Regeling voor Oncologie-, Long- en Diabetesverpleegkundigen’, zegt Kolk. Ze benadrukt dat er op dit moment nog geen verzekering is dat deze groepen ook daadwerkelijk  de voorschrijfbevoegdheid krijgen.

Vermelding in BIG-register

Minister Schippers werkt momenteel aan een zogenaamde veegwet, waarmee zij een onderdeel toevoegt aan de huidige Wet Big. Daarmee krijgen verpleegkundigen met een voorschrijfbevoegdheid dit ook bij hun naam vermeld in het BIG-register. Op deze manier kan ook een apotheker checken of de verpleegkundige werkelijk medicatie mag voorschrijven. Hierover bestaat nu nog veel verwarring omdat nu niet is te checken of een verpleegkundige werkelijk een voorschrijfbevoegdheid heeft. Kolk: ‘Op dit moment verplicht de Wet BIG niet tot deze melding van de voorschrijfbevoegdheid in het BIG-register. Als beroepsvereniging vinden we deze toevoeging aan de wet een goede zaak. Zo’n aantekening in het BIG-register is cruciaal voor het vergroten van de transparantie over de bevoegdheid bij patiënten, apothekers en artsen.’

Long-, diabetes- en oncologieverpleegkundigen

Per 1 januari 2013 mogen long- en diabetesverpleegkundigen medicatie voorschrijven. ‘De oncologieverpleegkundigen zijn vertraagd, de voorschrijfbevoegdheid voor deze groep wordt op 1 januari 2014 verwacht’, zegt Kolk. Voorwaarde is wel dat de verpleegkundigen de module farmacotherapie of een volledige opleiding hebben gevolgd. De minister schrijft in haar brief dat er op dit moment twee hogescholen zijn die deze opleiding verzorgen, de Hogeschool van Rotterdam en de Hogeschool Utrecht. Wie de opleiding betaalt – 7000 euro voor de volledige opleiding, € 900 voor de module farmacotherapie – is aan de verpleegkundige en de werkgever zelf, schrijft Schippers. V&VN vindt het niet onlogisch dat werkgevers de kosten dragen. Kolk: ‘In de praktijk gebeurt dat ook. En als verpleegkundigen met het oog op de toekomst zelf de keuze maken om de voorschrijfbevoegdheid te behalen, kan het ook redelijk zijn dat zij zelf een deel of het geheel van de kosten betalen.’

Lees meer over medicatie en de voorschrijfbevoegdheid in het dossier Medicatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.