Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meer vraag naar verpleegkundigen tot 2017

De vraag naar verpleegkundigen van zowel niveau 4 en niveau 5 zal naar verwachting toenemen in de periode tot aan 2017. Dit is het gevolg van de invoering van alle kabinetsplannen.
Meer vraag naar verpleegkundigen tot 2017
Foto: ANP Roos Koole

Dat blijkt uit een rapport over de arbeidsmarkt in de zorg en welzijnssector van Arbeidsmarktinformatie Zorg en Welzijn (AZW).

Omdat arbeidsmarktprognoses per definitie omgeven zijn met onzekerheid, hebben de onderzoekers een zogenaamd hoog en laag scenario opgesteld. Op basis daarvan wordt onder verpleegkundigen van niveau 4 in 2017 een tekort verwacht dat varieert tussen de 200 en 14.100 werknemers. Voor de verpleegkundigen niveau 5 zullen de aantallen in 2017 schommelen tussen een tekort aan 2200 en een overschot aan 3200.

Investering in wijkverpleegkundigen

De vraag naar verpleegkundigen neemt volgens het AZW toe omdat er relatief gunstige ontwikkelingen zijn in de vraag naar personeel in ziekenhuizen en GGZ, branches waar relatief veel verpleegkundigen werken. Bovendien investeert het kabinet in de wijkverpleegkundigen, waardoor de vraag naar verpleegkundigen in de thuiszorg fors toeneemt. Dit bevestigde Adriaan Wirtz van Actiz ook al in een artikel over de verpleegkundige arbeidsmarkt in Nursing juni: ‘Verpleegkundigen zijn hard nodig. Dat zie je ook aan de plannen van de regering. Hoewel ze overal bezuinigen, komt er geld vrij voor de wijkverpleging en gaan ze investeren in goed opgeleide verpleegkundigen.’

Wat voorspelt het arbeidsmarktrapport voor de verzorgenden? Lees meer >>>

Veranderende verpleegkundige

In het artikel over de verpleegkundige arbeidsmarkt voorspellen verschillende deskundigen wel een verandering in de functie van verpleegkundige. ‘Verpleegkundigen zullen gedurende hun professionele carrière en ook bij dezelfde werkgever vaker werken op verschillende afdelingen, met verschillende patiëntencategorieën. Dat vereist veel verantwoordelijkheid van verpleegkundigen, ze moeten zichzelf blijven ontwikkelen en ontplooien’, zegt Tjitte Alkema van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ). ‘Dit zou een knelpunt kunnen zijn voor verpleegkundigen, want ze zijn erg honkvast. Ze werken vaak jaren op dezelfde afdeling of met dezelfde patiëntencategorie. Dat moet veranderen, want als je niet meebeweegt, verkleinen je kansen op de verpleegkundige arbeidsmarkt.’ Rolf de Wilde van NU’91 beaamt dat: ‘Vijftien jaar aan het werk in dezelfde instelling is verleden tijd. Verpleegkundigen moeten steeds bezig zijn met hun ontwikkeling. Dat moet overigens niet alleen vanuit henzelf komen, maar ook vanuit de werkgever.’

Ook in het nieuwste nummer van TVZ lees je meer achtergronden bij de arbeidsmarktprognoses voor verpleegkundigen. Lees meer >>>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Nou hopelijk gaan die vacatures snel komen want hier in de Randstad is er momenteel niets aan vacatures voor verpleegkundigen niveau 4 en 5. Het ziekenhuis waar ik werk is momenteel het verpleegkundigenbestand aan het inkrimpen. Ook ziekenhuizen in de omgeving hebben een vacaturestop. In de wijk is er wel werk voor helpenden en verzorgenden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.