Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldingen van slokdarmklachten bij antistollingsmedicijn Pradaxa

Bijwerkingencentrum Lareb heeft 33 meldingen ontvangen van slokdarmklachten bij het antistollingsmedicijn Pradaxa (dabigatran).
Foto: Arno Massee

Pradaxa (werkzame stof: dabigatran) is een antistollingsmedicijn uit de groep van direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s). De slokdarmklachten variëren van pijn aan de slokdarm tot slokdarmontsteking en een zweer in de slokdarm.

Rechtop zitten of staan na inname

In de bijsluiter van Pradaxa staat wel dat slokdarmklachten kunnen optreden als bijwerking, maar er staat niet dat de patiënt na het innemen van het medicijn een half uur rechtop moet blijven zitten of staan. Dat staat wel in de informatie op apotheek.nl.

Lees meer over dabigatran in het Nursing Challenge artikel over DOAC’s. Hierin komen ook 3 andere DOAC’s aan bod: apixaban, edoxaban en rivaroxaban. Maak ook de toets en verdien 1 accreditatiepunt voor het kwaliteitsregister V&V.

Herstel van bijwerkingen

Bij de meeste meldingen van slokdarmklachten herstelde de patiënt na het stoppen van de behandeling met Pradaxa. In enkele gevallen gebruikten patiënten een protonpompremmer. Lareb kreeg 33 meldingen binnen in de periode van maart 2013 tot oktober 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.