Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mexicaanse griep is terug: twee doden

In de buurt van Nijmegen zijn eind december twee kinderen overleden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vandaag bevestigd aan de NOS.
Mexicaanse griep is terug: twee doden

De kinderen, vier en elf jaar oud, overleden tussen 20 en 27 december aan het virus. De GGD vindt het opvallend dat beide kinderen gezond waren. Beide kinderen waren niet ingeënt tegen de ziekte.

Officieel is er nog geen sprake van een griepepidemie, meldt de GGD tegenover de NOS. Maar doordat het openbare leven weer op gang komt, kan het virus zich snel verspreiden. De GGD adviseert extra alert te zijn op patiënten die chronisch ziek zijn. Ook kinderen jonger dan twee jaar en zwangeren moeten oppassen.

Vaccineren
Vorig jaar leidde een wereldwijde uitbraak van de Mexicaanse griep tot een groot vaccinatie-programma in Nederland. Ook onder verpleegkundigen hield die vaccinatie tegen de Mexciaanse griep de gemoederen flink bezig. Onderzoek van zowel Nursing als de NOS wezen uit dat een flinke meerderheid van de verpleegkundigen zich niet wilde laten vaccineren tegen het H1N1-virus: een kwart zei absoluut geen vaccinatie tegen de Mexicaanse griep te willen en nog eens een kwart twijfelde. Uiteindelijk lieten behoorlijk wat verpleegkundigen zich vaccineren: ruim 80 procent van het verplegend personeel van de verschillende umc’s in Nederland haalde de prik. Van het perrsoneel in het UMC St. Radboud heeft 90 procent zich in december 2009 laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Daar lag de opkomst hoger dan bij de normale griepprik.

Naar de huisarts
De GGD adviseert iedereen naar de huisarts te gaan als de griep ernstig verloopt, bijvoorbeeld met kortademigheid, ongewoon ernstig ziek zijn, of snelle verslechtering. De klachten van de Mexicaanse griep, ook wel bekend als het H1N1-virus, lijken op die van de gewone seizoensgriep. In totaal zijn er in Nederland nu 65 mensen overleden aan het H1N1-virus.

NOS / Nursing
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

2 REACTIES

 1. Het kindje van 4 dat vorig jaar helaas overleed aan de gevolgen van mexgriep had Astma, was kort-ademig en kreeg Astma-medicijnen… Waarom er dan gesproken werd van een ‘gezond kind’ dat overleed… Lijkt verdacht veel op Angstzaaierij.
  Voor de voorstanders van vaccins: Zembla maakte onlangs nog een uitzending over de griep-vaccins die volgens de Deskundigen NIET werkt en Dr. Russel Blaylock toont d.m.v. wetenschappelijk onderzoek aan dat de (mexicaanse)griep-vaccins niet werken:
  http://web.mac.com/rblaylock/Russell_Blaylock_M.D./Swine_Flu_Data.html
  Tamiflu is zowiezo onveilig en schadelijk. Zie de informatie hier:
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/08/tamiflu-verhoogt-het-risico-op-berooerte/

 2. Lees alle reacties
 3. Ieder jaar overlijden er 1000-2000 mensen aan een Griep. In bijna 2 jaar tijd zijn er in Nederland maar 66 mensen overleden. Er worden dit jaar geen kinderen meer gevaccineerd vanwege de Bijwerkingen van de vaccins geeft het RIVM nu zelf toe aan RTLnieuws.
  Zembla maakte onlangs een uitzending over de Griepvaccins die Niet werken: ‘De Overbodige griepprik’. Nieuwsuur maakte onlangs een uitzending over het grote Mexicaanse griep bedrog en het nieuwe boek van Onderzoeks Journalist Daan de Wit ‘Mexicaansegriep Dossier’ is nu overal verkrijgbaar.
  http://www.dossiermexicaansegriep.nl/do.php

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.