Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder lang last van delirium op eenpersoonskamer

Patiënten hebben minder lang last van delirium als zij op een eenpersoons IC-kamer verblijven. Ook blijkt het middel rivastigmine niet te zorgen voor een afname van de duur van delirium bij ernstig zieke patiënten.

 

Dat blijkt uit onderzoek van Maarten van Eijk aan de Universiteit van Utrecht. Hij probeerde op verschillende manieren delirium op te sporen bij IC-patiënten. Daarnaast onderzocht hij of de verpleegomgeving van invloed is op de duur van delirium.

Eenpersoonskamer

Van Eijk vergeleek in het UMCU twee verschillende verpleegomgevingen. De oude intensive care, waar patiënten op een zaal met meerdere patiënten verbleven, en de nieuwe situatie, waar alle patiënten een eigen eenpersoonskamer hebben. Hoewel de patiënten in beide ruimtes verminderde kwaliteit van slaap ervaarden, had de patiënt op de eenpersoonskamer op de nieuwe IC minder last van delirium en was deze korter delirant.

Rivastigmine

Ook ontdekte Van Eijk dat het middel rivastigmine niet zorgt voor een afname van de duur van delirium bij ernstig zieke patiënten, in tegenstelling tot wat de onderzoekers verwachten. Op basis van dit onderzoek concluderen de onderzoekers dan ook dat rivastigmine niet zou moeten worden toegediend voor behandeling van delirium bij ernstig zieke patiënten.

Delirium

Delirium wordt gekenmerkt door een veranderd bewustzijn, concentratieproblemen en incoherente gedachten. Delirium is het gevolg van ziekte, pijn of bepaalde medicijnen. Patiënten opgenomen op de Intensive Care (IC) zijn ernstig ziek, hebben vaak veel pijn en gebruiken veel medicijnen en hebben daarmee een verhoogde kans op het ontwikkelen van delirium. Van Eijk promoveert 30 juni op zijn onderzoek Delirium in critically ill patients; diagnosis and treatment. De volledige versie van het onderzoek vindt je onderaan dit artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.