Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder nieuwe en meer vertrekkende collega’s in de zorg, blijkt uit CBS-cijfers

Voor het eerst in 3 jaar tijd zijn er minder nieuwe medewerkers begonnen in de zorg- en welzijnsector. Tegelijkertijd hebben meer mensen de sector verlaten. Dat blijkt uit het dashboard Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn van het CBS.
Foto: Arno Massee.

Instroom gedaald

De instroom in de zorg- en welzijnsector was in het 1e kwartaal van 2020 164 duizend. Dat is zesduizend minder nieuwe medewerkers dan in het laatste kwartaal van 2019: toen was de instroom nog 170 duizend. Ook in het 1e kwartaal van 2019 was de instroom hoger: 166 duizend.

De laatste keer dat de instroom daalde was in 2017: toen stroomden er in het 2e kwartaal 139 duizend in, tegenover 145 duizend een kwartaal eerder.

Uitstroom gestegen

De uitstroom, die het CBS definieert als ‘Een werknemer is gestopt met werken in zorg en welzijn’, stijgt door. In het 1e kwartaal van 2020 was de uitstroom 125 duizend. Zowel in het 1e als het 4de kwartaal van 2019 was de uitstroom zesduizend mensen lager. De uitstroom is sinds begin 2017 met af en toe wat schommelingen aan een opgaande lijn bezig.

Minder nieuwe thuiszorgmedewerkers

Sinds begin 2018 kon de thuiszorg elk kwartaal rekenen op méér nieuwe zorgverleners dan het kwartaal daarvoor. Maar aan die trend is een einde gekomen, blijkt ook uit het dashboard. Het zogenoemde werknemers saldo (instroom min uitstroom) was 4088 in het 1e kwartaal van 2020.

Het aantal thuiszorgmedewerkers dat er per kwartaal bijkomt steeg de afgelopen jaren continu. Van 2038 (1e kwartaal 2018) naar bijvoorbeeld 4095 (1e kwartaal 2019) en 7033 (4e kwartaal 2019). Nu zijn er dus 2945 minder extra medewerkers bijgekomen. Maar er komen nog wel steeds méér nieuwe medewerkers in de thuiszorg werken dan er uit de thuiszorg vertrekken.

Cijfers ziekenhuizen

De algemene ziekenhuizen en de umc’s kregen in het 1e kwartaal van 2020 meer nieuwe werknemers erbij dan in het 1e kwartaal van 2019. Vergeleken met het 4e kwartaal van 2019 is dit aantal voor de algemene ziekenhuizen wel gedaald.

Ziekteverzuim

Ook het ziekteverzuim was in de verschillende zorgsectoren hoger dan een jaar eerder. De ziekenhuizen hadden een ziekteverzuim van 6,7%, tegen 6,1% in 2019. Het ziekteverzuim in de vvt (verpleging, verzorging, thuiszorg) was 8%, tegen 7,3% een jaar eerder. Ook deze cijfers gaan over het 1e kwartaal van 2020. Een effect van de coronapandemie is dus niet uitgesloten.

Duiding cijfers

Wat deze cijfers precies betekenen (ook met het oog op de coronacrisis) wordt besproken in de volgende voortgangsrapportage over het actieprogramma Werken in de zorg. Deze rapportage verschijnt waarschijnlijk in november, schreven ministers Van Ark (Medische Zorg) en De Jonge (VWS) in een op Prinsjesdag gepubliceerde Kamerbrief.

Met het dashboard Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn monitort het CBS de mobiliteit, werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden in de zorg.

In hun Kamerbrief beschrijven de ministers ook wat ze met het extra geld voor de zorg willen doen. Lees hier wat verpleegkundigen aan investeringen en andere ontwikkelingen kunnen verwachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.