Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder onnodige infusen en blaaskatheters door campagne

Dankzij een campagne is het aantal onnodige infusen en blaaskatheters in 7 Nederlandse ziekenhuizen afgenomen. Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdam UMC.
Verpleegkundige brengt een perifeer infuus aan.
Foto: Arno Massee

Voor aanvang van de campagne bleek 22% van de patiënten onnodig een perifeer infuus te hebben. Ongeveer een derde van de patiënten had onnodig een blaaskatheter. Na de campagne waren die percentages gedaald naar 14% onnodige infusen en 24% onnodige katheters. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Gratis toolkit

De campagne bestond er onder andere uit dat artsen en verpleegkundigen werden geïnformeerd over het percentage onnodige infusen en katheters op hun afdeling. Daarnaast kregen ze klinische lessen. De onderzoekers maakten ook een toolkit waarmee verpleegkundigen op hun eigen afdeling aan de slag kunnen om onnodig gebruik van katheters en infusen te verminderen.

Vaak klachten

In een vooronderzoek bleek al dat ongeveer een kwart van de patiënten in het ziekenhuis niet wisten waarom zij precies een infuus of een katheter moesten. Ook waren patiënten zich er vaak niet van bewust dat het kwaad zou kunnen om het infuus of de katheter te lang te laten zitten. Wel meldde twee derde dat ze last hadden van de blaaskatheter, en ongeveer een derde van het infuus.

Klinisch relevant

In het onderzoek werden gegevens van bijna 6000 patiënten bekeken. Het onderzoek vond plaats tussen september 2016 en april 2018. Prof. dr. Suzanne Geerlings en Bart Laan coördineerden het onderzoek. De onderzoekers schrijven in The Lancet dat de afname in onnodige blaaskatheters weliswaar niet statistisch significant is, maar wel klinisch relevant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.