Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundig gesprek leidt tot minder operaties 70-plussers

Eén op de zes oudere UMCG-patiënten met kanker ziet af van de geplande operatie na een gesprek met een verpleegkundige. Zij kiezen bij nader inzien voor een palliatieve behandeling.
1gesprek.jpg
Gesprek met verpleegkundig specialist. - Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar deze werkwijze in het UMCG. Op de afdeling chirurgische oncologie van dat ziekenhuis houdt een oncologie-verpleegkundige sinds drie jaar voorgesprekken met operatiekandidaten die ouder zijn dan 70 jaar. De verpleegkundige vraagt in het voorgesprek goed door naar de fysieke en mentale fitheid van de patiënt, omdat dit een voorspelling kan doen over hoe iemand uit de operatie komt. Zo krijgt de patiënt hier zelf ook meteen meer inzicht in.

Gespreksthema’s

Maar vooral is er veel aandacht voor de motivatie voor opereren, verwachtingen over de resultaten en risico’s. Dit gebeurt aan de hand van vier gespreksthema’s: levensverlenging, onafhankelijkheid, pijn en overige klachten. ‘Als ik vraag wat het doel moet zijn van een operatie, zeggen veel patiënten: levensverlenging. Als ik vraag of ze bereid zijn om daar bijvoorbeeld onafhankelijkheid voor op te geven, wil niet iedereen dat’, zegt verpleegkundige en verplegingswetenschapper Hanneke van der Wal. ‘Als iemand beide punten even hoog scoort, gaan we daarover dieper in gesprek.’

Eindigheid

Oncologie-verpleegkundige Marian Beernink merkt dat patiënten door de gesprekken beter kunnen nadenken over wat er voor hen toe doet. ‘Zo komt ook de eindigheid van het leven gemakkelijker aan bod, en gaan mensen hierover in gesprek met hun naasten. We zien de patiënt écht en horen waarom hij de keuze maakt die hij maakt’, zegt zij. De beweegredenen van de patiënt brengt zij vervolgens in het multidisciplinair overleg in. Ook is er een aantal maanden na de behandelingskeuze een terugbelmoment naar de patiënt, om te bespreken hoe hij zich nu voelt over de gemaakte keuze.

Patient in bedVijf tips voor een goed gesprek als je patiënt ‘klaar is met leven’…

Kosten

De werkwijze is gestart als een pilotproject met subsidie, maar nu betaalt het ziekenhuis de kosten zelf. Daar tegenover staat een financieel voordeel. ‘Het is niet het doel, maar we denken op termijn 2,7 miljoen minder te kunnen declareren als deze aanpak ziekenhuisbreed wordt ingevoerd’, aldus woordvoerder Janneke Kruse. Het wetenschappelijk onderzoek naar deze werkwijze duurt zeker nog een jaar, en het plan is dus om dergelijke gesprekken op meer afdelingen in te gaan voeren. 

Bron: Polsslag & Nursing

InfuusMoet je jezelf bij palliatieve sedatie afvragen hoe diep de patiënt in slaap is, of hoeveel last hij nog heeft van zijn symptomen? Lees het in een recent advies

1 REACTIE

  1. Af en toe kan ik er met mijn pet niet meer bij,wat staat hier nou weer…….het ziekenhuis denkt 2,7 miljoen minder te kunnen declareren en noemt dat een financieel voordeel,oftewel 2,7 miljoen minder omzet.Ik werk in een ziekenhuis waar ze daar echt niet blij mee zouden zijn.
    Er is wel een financieel voordeel en dat is voor de zorgverzekeraar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.