Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mini-maaltijden in ziekenhuis tegen ondervoeding

Het Radboudumc heeft een nieuw maaltijdconcept ingevoerd. Daardoor eten sommige patiënten meer en verbetert hun voedingsstatus.
ondervoeding
FoodforCare biedt patiënten zes kleine maaltijden per dag, die worden opgediend in aardewerken bordjes, schaaltjes en potjes. (Beeld: FoodforCare)

Volgens het nieuwe maaltijdconcept, FoodforCare, krijgen patiënten zes kleine maaltijden per dag voorgeschoteld. Ze kunnen ter plekke kiezen uit drie gerechten. Er is aandacht voor de presentatie van de maaltijden: ze worden opgediend in aardewerken bordjes, schaaltjes en potjes. Daarnaast is de smaak, geur en voedingswaarde aangepast op verschillende patiëntengroepen. Zo zijn er voor oncologische patiënten geur- en smaakarme gerechten met een hoog eiwitgehalte, of zoutarme maaltijden voor cardiologiepatiënten.

Eiwitten

Uit onderzoek blijkt nu dat de eiwit- en energie-inname van patiënten verbetert als gevolg van het nieuwe maaltijdconcept. Waar met een traditionele ziekenhuismaaltijd minder dan een tiende van de patiënten hun eiwitbehoefte behaalde op de eerste en vierde dag van de ziekenhuisopname, was dat met FoodforCare-maaltijden respectievelijk 24 en 23 %. Dat betekent echter nog steeds dat meer dan driekwart van de opgenomen patiënten nog steeds niet de optimale inname van eiwitten behaalde.

Thuiszorg

FoodforCare is een initiatief van jonge kankerpatiënten, het Radboudumc en cateraar Maison van den Boer. Het bedrijf wil uitbreiden naar andere academische ziekenhuizen. Daarnaast heeft FoodforCare plannen om maaltijdboxen aan huis te verstrekken voor de thuiszorg: de cliënt of verpleegkundige kan daarmee makkelijk meerdere keren per dag kleine, voedzame maaltijden op tafel zetten.

Het concept van Foodforcare heeft wel iets weg van de SNAQ-kar. Deze maakte in 2006 deel uit van een ondervoedingsscreening in het VUmc en voorzag ondervoede patiënten van extra tussendoortjes. Twee keer per dag konden patiënten ter plekke een snack uitkiezen uit de kar om hun voedingsstatus te verbeteren.

Ondervoeding

Ondervoeding is een groot probleem binnen de muren van het ziekenhuis. Het kan leiden tot een vertraagd herstel en meer complicaties. Patiënten moeten daardoor langer opgenomen blijven, en dat is duurder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.