
Volgens het nieuwe maaltijdconcept, FoodforCare, krijgen patiënten zes kleine maaltijden per dag voorgeschoteld. Ze kunnen ter plekke kiezen uit drie gerechten. Er is aandacht voor de presentatie van de maaltijden: ze worden opgediend in aardewerken bordjes, schaaltjes en potjes. Daarnaast is de smaak, geur en voedingswaarde aangepast op verschillende patiëntengroepen. Zo zijn er voor oncologische patiënten geur- en smaakarme gerechten met een hoog eiwitgehalte, of zoutarme maaltijden voor cardiologiepatiënten.
Eiwitten
Uit onderzoek blijkt nu dat de eiwit- en energie-inname van patiënten verbetert als gevolg van het nieuwe maaltijdconcept. Waar met een traditionele ziekenhuismaaltijd minder dan een tiende van de patiënten hun eiwitbehoefte behaalde op de eerste en vierde dag van de ziekenhuisopname, was dat met FoodforCare-maaltijden respectievelijk 24 en 23 %. Dat betekent echter nog steeds dat meer dan driekwart van de opgenomen patiënten nog steeds niet de optimale inname van eiwitten behaalde.
Thuiszorg
FoodforCare is een initiatief van jonge kankerpatiënten, het Radboudumc en cateraar Maison van den Boer. Het bedrijf wil uitbreiden naar andere academische ziekenhuizen. Daarnaast heeft FoodforCare plannen om maaltijdboxen aan huis te verstrekken voor de thuiszorg: de cliënt of verpleegkundige kan daarmee makkelijk meerdere keren per dag kleine, voedzame maaltijden op tafel zetten.
Ondervoeding
Ondervoeding is een groot probleem binnen de muren van het ziekenhuis. Het kan leiden tot een vertraagd herstel en meer complicaties. Patiënten moeten daardoor langer opgenomen blijven, en dat is duurder.