Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister: ‘Vaccineren als verpleegkundige is en blijft vrijwillig’

Het moet een vrije keuze blijven voor mensen om zich te laten vaccineren, ook als je verpleegkundige of verzorgende bent. Dat schrijft demissionair minister van VWS Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Verpleegkundige krijgt vaccinatie.
Beroepsvereniging V&VN is geen voorstander van een vaccinatie-registratieplicht voor zorgprofessionals. (Foto: ANP)

Eind maart bleek dat medewerkers van tientallen zorginstellingen zich door hun werkgever onder druk gezet voelen om zich te laten inenten. Personeel dat zich niet laat prikken, krijgt de schuld van besmettingen onder collega’s en patiënten, bleek uit gesprekken van BNR Nieuwsradio met vakbonden en bronnen in en rond de zorg.

Naar aanleiding van deze berichten werden Kamervragen gesteld door twee Kamerleden van het CDA. Hugo de Jonge reageerde daar gisteren op.

Vaccinatiedruk

Volgens De Jonge is er intensief contact met zowel werkgevers- als werknemersorganisaties over het vaccinatieproces. De werkgeversorganisaties geven aan dat het vaccinatieproces voor zorgpersoneel zorgvuldig verloopt, maar dat er wel enkele signalen zijn die erop wijzen dat werknemers de oproep om zich te laten vaccineren en de uitleg daarover als dwingend ervaren.

De Jonge: ‘Dit zijn zorgelijke signalen omdat er geen sprake mag zijn van dwang of drang richting werknemers om zich te laten vaccineren. Vaccinatie is en blijft vrijwillig.’

Grondrecht

Vanwege de bescherming van de volksgezondheid en de mogelijkheid de samenleving weer te openen, acht de minister het van groot collectief belang om deelname aan het vaccinatieprogramma te stimuleren, maar het moet een vrije keuze blijven voor mensen om zich te laten vaccineren. ‘Dat is een grondrecht,’ aldus De Jonge.

De overheid wil drang bij de vaccinatiecampagne voorkomen. In de huidige vaccinatiecampagne wordt vooral gebruik gemaakt van milde vormen van gedragsbeïnvloeding die de keuzevrijheid van mensen niet beperken. De campagne gebruikt vooral overreding en advisering om deelname aan het COVID-19-vaccinatieprogramma te stimuleren, door het belang van vaccineren te benadrukken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.