Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister: ‘Waken kan onderdeel geïndiceerde zorg zijn’

Het ministerie van VWS heeft het Zorginstituut gevraagd de regels en de praktijk voor het verlenen van intensieve terminale zorg, zoals waken, scherper te krijgen.
Foto: Fotolia

Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van Fleur Agema (PVV).  Zij stelde deze vragen naar aanleiding van een tweet die eind november werd geplaatst.

Reactie minister

Uitgangspunt is dat iedereen recht heeft om te sterven waar hij wil, met de zorg die daarvoor nodig is, reageert minister De Jonge. ‘Afhankelijk van die situatie, kan het waken onderdeel zijn van de zorg die de wijkverpleegkundige indiceert. Daarbij geldt dat alleen taken met een verpleegkundige of verzorgende noodzaak vergoed worden uit de Zorgverzekeringswet. In een terminale fase zou dat bijvoorbeeld het handelen van een (wijk)verpleegkundige of verzorgende bij onrust, pijn of benauwdheid kunnen zijn. Dit kan ook als de patiënt rust of slaapt. Een en ander is dan onderbouwd in het zorgplan. De zorgverzekeraar dient vervolgens de verleende zorg te vergoeden. Mochten er in een specifieke situatie vragen zijn over de geïndiceerde uren en/of de aard van de zorg, dan is het belangrijk en raadzaam dat een zorgaanbieder contact opneemt met de zorgverzekeraar om dit door te spreken.’

Veel onduidelijkheden over palliatieve praktijk

Volgens De Jonge krijgt het praktijkteam palliatieve zorg van VWS meer signalen dat de regels en de praktijk rond het verlenen van intensieve zorg in de palliatief terminale fase verduidelijking nodig hebben. VWS heeft het Zorginstituut daarom gevraagd de inhoudelijke duiding scherper te krijgen, ook op het punt van het waken. Deze factsheet zou in het eerste kwartaal van 2019 nog klaar moeten zijn.

Op de tweet destijds kwamen veel reacties, zoals deze van palliatief zorgverlener Corina Blankenstijn.

1 REACTIE

  1. Een hele belangrijk onderdeel van waken is goed observeren om zo tijdig eventuele klachten, symptomen te herkennen. Tevens is rust brengen een ander belangrijk onderdeel. Soms zijn patiënten, cliënten gasten angstig voor de dood, het sterven, soms kan d3 familie het allemaal niet meer aan, en dit heeft weer effect op d3 patiënt. Bij dit alles kan de ‘ waakster/waker juist het enorme verschil maken, zowel met medisch verpleegtechnisch handelen als met de professionele na ijheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.