Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mobiel skillslab en nog twee slimme initiatieven op wielen

Het ziekenhuis op wielen van Allerzorg verdiende een nominatie voor de Anna Reynvaan Praktijkprijs, die afgelopen donderdag werd uitgereikt. Maar er zijn onlangs meer slimme initiatieven op wielen gelanceerd. 3 mobiele zorginitiatieven op een rij.
mobielezorg.jpg
Foto: fotolia

1. Ziekenhuis op Wielen

Wie: Allerzorg, Karim Timm en Jessica Bakker
Wat: Een mobiel ziekenhuis dat voorkomt dat patiënten naar het ziekenhuis moeten
Voor wie van toepassing: patiënt, familie en mantelzorgers

In het project ‘Ziekenhuis op wielen’ wordt de verpleegkundig specialist als zelfstandig behandelaar in de eerste lijn ingezet. Door specialistische zorg thuis aan te bieden kan in veel gevallen voorkomen worden dat de patiënt naar het ziekenhuis moet. De zorg wordt verleend op basis van de geëigende zorgstandaarden, richtlijnen en protocollen en wordt aangepast op de patiënt. Dit zorgt voor persoonlijker, efficiënter en goedkopere zorg, daarnaast is ook de kans op infectie kleiner en het genezingspercentage van patiënten thuis hoger. Karin Timm: ‘We zijn van start gegaan met verpleegkundig specialisten die opgeleid zijn in dermatologie en complexe wondzorg (zoals decubitus, diabetische voet en ulcus cruris) en hebben nu ook een VS aangenomen voor palliatief terminale zorg. Daarnaast zijn we met andere vakgebieden in gesprek (geriatrie, oncologie, cardiologie/hartvaatziekten) en we hopen dat meer vakgebieden zullen volgen.’
Meer informatie

2. Wondzorg aan huis

Wie: Qualityzorg, gespecialiseerde thuiszorgorganisatie op het gebied van wondzorg
Wat: Een mobiele wondzorgpraktijk die overal in het land waar dit nodig is de keten van complexe wondzorg verbindt
Voor wie van toepassing: patiënt, huisarts

De inzet van de mobiele praktijk zorg ervoor dat ter plaatse bekeken kan worden of er sprake is van een complexe wond met achterliggend lijden. Op basis daarvan wordt direct een passend behandelplan opgesteld. De huisarts weet dan meteen of behandeling in de eerste lijn mogelijk is of dat de patiënt door moet naar de tweede lijn. Kan de patiënt in de eerste lijn blijven, dan zorgt QualityZorg voor de juiste behandeling in de huisartspraktijk en/of voor gerichte kennisoverdracht naar de thuiszorg die de wondbehandeling uitvoert. 
Meer informatie

3. Mobiel skillslab voor oefenen verpleegtechnische handelingen

Wie: Sevagram, Heerlen
Wat: mobiel skillslab dat naar de medewerkers toe komt om hun (voorbehouden)verpleegtechnische handelingen op locatie te oefenen.
Voor wie van toepassing: verpleegkundige

Op de Dag van de Verpleging afgelopen vrijdag lanceerde zorgorganisatie Sevagram een mobiel skillslab dat naar de medewerkers toe komt om hun (voorbehouden)verpleegtechnische handelingen op locatie te oefenen. Volgens de organisatie scheelt dit tijd (en dus geld) want medewerkers kunnen in hun eigen omgeving oefenen en trainen, in plaats van dat ze naar een hoofdkantoor moeten komen voor (verplichte) trainingen.
Meer informatie

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.