Mondneusmaskers: dit moet je weten

FFP1, FFP2, chirurgische mondneusmaskers: ze hebben alle drie een andere functie. Wat zijn ook alweer de verschillen en hoe gebruik je zo’n masker op de juiste manier?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto: ANP

Per isolatievorm worden verschillende beschermingsmiddelen gebruikt. Zo zijn er verschillende typen mondneusmaskers. Bij aerogene isolatie draag je een FFP2 mondneusmasker; bij druppelisolatie een FFP1 mondneusmasker (officieel heten deze ademhalingsbeschermingsmaskers).

Welk masker moet je gebruiken als je een patiënt verpleegt die (mogelijk) besmet is met het nieuwe coronavirus? Lees meer.

Wat is het verschil tussen FFP1-, FFP2-, en FFP3-mondneusmaskers?

FFP staat voor Filtering Facepiece Particle; ofwel: een gezichtsmasker dat deeltjes filtert. Het toegevoegde getal (FFP 1, 2 of 3) drukt uit hoe sterk de ingeademde lucht wordt gefilterd. Hoe hoger het getal, hoe meer bescherming. In de zorg wordt vooral gebruik gemaakt van FFP1- en FFP2-maskers.

FFP1-mondneusmasker

‘Een FFP1 masker draag je als er grote druppels vrijkomen bij praten, hoesten en dergelijke’, verduidelijkt Tessa Lauret, infectiedeskundige in het Amsterdam UMC in dit artikel over isolatieverpleging. ‘Denk aan luchtweginfecties of influenza. Doordat deze druppels relatief zwaar zijn, blijven ze minder lang door de lucht zweven en worden ze over een minder grote afstand verspreid.’

FFP2-mondneusmasker

‘Een FFP2 masker draag je onder meer bij de behandeling van patiënten met (een verdenking op) tbc’, licht Lauret toe. ‘De kleine druppels bij tbc kunnen op grotere afstand van de bron nog iemand besmetten.’

Chirurgisch mondneusmasker

Een chirurgisch mondneusmasker heeft als doel om de uitgeademde lucht te filteren en de omgeving van de drager te beschermen tegen druppels die ontstaan bij spreken, hoesten en niezen. Het is niet geschikt als ademhalingsbeschermingsmasker zoals de FFP1- en FFP2-mondneusmaskers.

Aandachtspunten bij het gebruik

Uiteraard hebben mondneusmaskers alleen bij correct gebruik het gewenste effect. Vanzelfsprekend moet het masker goed aansluiten. Je moet het masker aanbrengen voordat je de ruimte betreedt waarin de besmette patiënt zich bevindt. Na 2 uur dragen moet je het masker vervangen door een nieuw exemplaar. Je moet het masker eerder vervangen als het ademhalen zwaar wordt of als het masker vochtig wordt. Je mag een masker niet om de hals dragen en daarna opnieuw gebruiken; binnen- en buitenkant kan besmet raken bij het opnieuw opzetten. Pas direct na het afzetten van het masker handhygiëne toe.

Een mondneusmasker met een ventiel beschermt minder goed dan een masker zonder ventiel. Wel is een masker met ventiel comfortabeler als je het langere tijd moet dragen.

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. Hier vind je alle Nursing-artikelen over het coronavirus op een rijtje.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Eline, de algemene informatie over de maskers is afkomstig van de Werkgroep Infectie Preventie (die nu niet meer bestaat, maar de informatie is wel onlangs nog gecheckt door Tessa Lauret, infectiedeskundige in het Amsterdam UMC. De informatie over welk masker je moet gebruiken bij een patiënt die besmet is met corona, is afkomstig van het RIVM. Krijg jij van je werkgever alleen een chirurgisch masker om covid-19-patiënten te verplegen, dan zou ik daar zsm over in gesprek gaan. https://www.nursing.nl/wat-doe-je-na-contact-met-een-bevestigde-corona-patient-de-richtlijnen/

  3. Hoi Francine, ik vraag me af waar deze informatie vandaan komt, met name dat over het chirurgisch mondneusmasker, dat niet voldoende zou beschermen tijdens de verzorging van positieve coronapatiënten.
    Is dit wetenschappelijk onderbouwd? Momenteel werken wij daar namelijk wel mee.. dus niet met een FFP1- of 2 masker.

    Groetjes,
    Eline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.