Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moslim met diabetes moet niet vasten

Moslims die diabetes hebben kunnen beter niet meedoen aan het vasten tijdens de Ramadan. Vanwege het risico op acute complicaties moeten patiënten met diabetes type I nadrukkelijk worden ontraden om te vasten.

 

Ook patiënten met diabetes type 2 met vaatcomplicaties of al eerdere ontregelingen tijdens een vastenperiode kunnen het vasten beter overslaan. Dit stellen onder anderen nurse practitioner Fatima Malki en verpleegkundig specialist Wilma van Oosten van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in het nieuwste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Metabole regulering

Allochtone patiënten behoren behoren tot de belangrijkste risicogroepen voor diabetes. Vooral bij Surinamers, Hindoestanen, Turken en Marokkanen komt suikerziekte 4 tot 6 keer vaker voor dan bij autochtonen. Gedeeltelijk hangt dit samen met meer overgewicht en minder lichaamsbeweging. Daarnaast hebben zij een slechtere metabole regulering en daardoor een grotere kans op complicaties.

Imam

Verpleegkundigen en artsen doen er goed aan om het onderwerp diabetes en vasten bij een patiënt ter sprake te brengen. ‘Het is ook raadzaam familieleden van de patiënt bij de besluitvorming te betrekken’, stellen de onderzoekers, ‘omdat deze vaak op objectievere wijze de problemen kunnen benoemen. Verder kan de arts de patiënt adviseren contact op te nemen met de imam als hij twijfelt aan de mogelijkheid van vrijstelling.’

Iftar

Dat veel moslims met diabetes toch mee willen doen aan het vasten, komt volgens de onderzoekers door het gevoel van verbondenheid met de islamitische gemeenschap, schuldgevoelens jegens de vastende gezinsleden en de angst voor verlies van respect. Belangrijk is dan dat het vasten wordt begeleid door de huisarts. Deze wijst op het belang van gezonde voeding. Zo is de gebruikelijk ‘iftar’ na zonsondergang uit den boze. Dat is een maaltijd die vaak bestaat uit een stevige soep, met daarbij allerlei zoete lekkernijen. Dit kan leiden tot glucosepieken en een ontregeling van de instelling.

Zwangere vrouwen

De Ramadan begint op 2 september. De Koran geeft vrijstelling aan mensen die chronisch ziek zijn en behandeld worden met medicijnen. Ook zwangere vrouwen komen in aanmerking voor tijdelijke vrijstelling. Toch kan het volgens de onderzoekers voorkomen dat de zwangere diabetespatiënt toch wil vasten. Het team benadrukt dat huisartsen en verloskundigen dit ten strengste moeten afraden omdat voor het welzijn van de moeder als het ongeboren kind goed gereguleerde bloedsuikerwaarden noodzakelijk zijn.

Door: redactie Nursing

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.