Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MRSA nog niet in huisartsenpraktijk

De mrsa-bacterie blijkt nog niet doorgedrongen in de Nederlandse huisartsenpraktijk. Zo blijkt uit onderzoek van het Nivel, onlangs gepubliceerd in Huisarts en Wetenschap.

Het onderzoek werd uitgevoerd in 17 huisartsenpraktijken van de Continue
Morbiditeits Registratie Peilstations Nederland van het NIVEL en 10 andere huisartsenpraktijken. De huisartsen namen een ‘neuswat’ af bij in totaal 2703 patiënten die niet vanwege een infectie hun spreekuur bezochten. In het bacteriologisch laboratorium van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht werden de ‘neuswatten’ onderzocht op S. aureus en de gevoeligheid voor verschillende antibiotica.

Niet verspreid
Uit het onderzoek is gebleken dat tweederde van de stafylokokkenstammen in de huisartsenpraktijk resistent is tegen penicilline en amoxicilline. ‘Deze antibiotica zijn dus nauwelijks meer zinvol bij zulke infecties’, stelt NIVEL-onderzoeker Gé Donker. ‘Huisartsen schrijven ze bij S. aureus-infectie daarom ook niet meer voor.’ Tegen andere antibiotica zijn de meeste S. aureus-stammen echter nog niet opgewassen. De onderzoekers vonden zelfs helemaal geen MRSA in de huisartsenpraktijken.

Gé Donker: ‘Dat wij geen MRSA vinden in de huisartsenpraktijk laat zien dat de MRSA-uitbraken in de ziekenhuizen zich daarbuiten niet hebben verspreid. Om resistentie te voorkomen moeten huisartsen antibiotica beperkt blijven voorschrijven.’

Beperkt voorschrijven
In de Nederlandse ziekenhuizen komt MRSA juist vaker voor. Tussen 2002 en 2006 vond een verdubbeling plaats van het aantal gevallen van MRSA. De oorsprong van MRSA ligt dus niet in de ‘open populatie’ maar in de ziekenhuizen en in bekende risicogroepen, zoals patiënten die in buitenlandse ziekenhuizen zijn verpleegd, patiënten met terugkerende huidinfecties, boeren die varkens of mestkalveren houden en gezinsleden van deze risicogroepen.

Nivel

Ga naar het dossier mrsa op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.