Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘MRSA valt niet uit te roeien’

De MRSA-stam die in ziekenhuizen voorkomt heeft zich aangepast aan het ziekenhuis. Deze bacterie is bestand tegen meerdere soorten antibiotica, maar groeit daardoor langzamer.
'MRSA valt niet uit te roeien'

Dat is een van de conclusies uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met acht Europese onderzoeksgroepen.

MRSA in ziekenhuizen
‘Het lijkt erop dat we MRSA in Nederlandse ziekenhuizen goed in de hand hebben’, reageert microbioloog Ad Fluit van het UMC Utrecht die het onderzoek leidde. ‘Maar de bacterie is genetisch flexibel en kan zich makkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden. MRSA blijft een risico. Een oplossing bestaat nog niet, maar isolatie van patiënten in ziekenhuizen en terughoudend omgaan met antibiotica is de enige manier om de bacterie binnen de perken te houden.’

Antibiotica
De MRSA-bacterie is bestand tegen meerdere antibiotica, maar groeit daardoor langzamer. Het betekent dat de bacterie moeilijk te bestrijden is in het ziekenhuis, maar dat hij zich daarbuiten nauwelijks verspreidt. Dit in tegenstelling tot de variant die buiten de ziekenhuizen vookomt. Die is minder resistent maar groeit normaal. De MRSA-stam in de veehouderij verschilt zowel van de ziekenhuisvariant als van de variant die buiten het ziekenhuis voorkomt.

Patiënten ontvankelijker
Dat de ziekenhuis-MRSA binnen het ziekenhuis gedijt komt doordat de patiënten daar ontvankelijker zijn voor kolonisatie, licht arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht toe in Medisch Contact. ‘Door antibiotica worden de bacteriën die mensen normaal bij zich dragen weggevaagd, daardoor krijgt de ziekenhuis-MRSA ruimte. Buiten het ziekenhuis keert de normale flora weer terug en wint terrein van de ziekenhuis-MRSA.’

UMC Utrecht, Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.