Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nederland loopt achter bij vroegherkenning sepsis’

Verpleegkundigen, patiënten, naasten en artsen roepen op tot een Nationaal Actieplan voor meer aandacht voor (vroege) herkenning van sepsis. Zij steunen hiermee de oproep van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), die in mei dit jaar alle landen vroeg een dergelijk actieplan op te stellen.
petitie voor vroegherkenning sepsis
Met een petitie wil een oud-verpleegkundige sepsis op de kaart zetten in Nederland.

Met ‘SOS voor sepsis’ hebben verpleegkundigen en andere betrokkenen hun krachten gebundeld. Zij willen meer aandacht voor en kennis van sepsis bij zorgverleners en het publiek, om zo het aantal doden door sepsis terug te dringen. Zij vragen de overheid om onderzoek naar betere tests voor het vroegtijdig herkennen van sepsis. Ook willen zij dat de politiek een speerpunt maakt van meer alertheid rond  sepsis en roepen zij op tot een Nationaal Actieplan, met daarin nadrukkelijke aandacht voor nazorg.

Doodsoorzaak 1

Initiatiefneemster Idelette Nutma is zelf ex-sepsis-patiënt en oud-verpleegkundige en maakt zich vanuit die posities sterk voor haar lotgenoten en meer kennis binnen de beroepsgroep. ‘Sepsis speelt namelijk een steeds grotere rol binnen onze gezondheidszorg; op de IC’s in ons land is het zelfs doodsoorzaak nummer 1. Helaas wordt sepsis zowel buiten als binnen het ziekenhuis vaak te laat herkend, terwijl het gaat om een spoedsituatie: een uur vertraging in de behandeling kan fataal zijn. Niet voor niets wordt het door de Global Sepsis Alliance aangemerkt als te voorkomen doodsoorzaak nummer 1’, aldus Nutma. ‘In bijvoorbeeld Engeland is met succes een nationaal actieplan ontwikkeld. Nederland loopt in dat opzicht achter. En dát terwijl er in eigen land op hoog niveau onderzoek wordt gedaan door diverse artsen/researchers die zich in sepsis hebben gespecialiseerd. De bereidheid en expertise zijn aanwezig maar kennelijk wil sepsis maar niet landen als speerpunt binnen onze gezondheidszorg’, zegt zij.

Tweede Kamer

Naast het opstarten van de petitie, die inmiddels meer dan 500 keer getekend is, heeft Nutma de site www.sepsis-en-daarna.nl opgezet, met (wetenschappelijke) informatie en actualiteiten over sepsis en nazorg. De petitie ‘SOS voor sepsis’ is nog te tekenen en wordt op 23 januari 2018 aangereikt aan de Tweede Kamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.