Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NFU komt met eindbod cao UMC’s, acties gaan door

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft een eindbod voor een nieuwe cao uitgebracht aan de vakbonden van UMC-medewerkers. De geplande stiptheidsacties gaan vooralsnog door.
eindbod
(Foto: Arno Massee)

In het eindbod staan onder andere een salarisverhoging en afspraken over de verlaging van de werkdruk. De vakbonden zijn verrast over het bod, omdat het eenzijdig tot stand is gekomen.

Salaris en werkdruk

De NFU stelt een structurele loonsverhoging voor van 8,25 procent, verdeeld over drie jaar. Daarnaast biedt de federatie afspraken over de verlaging van de werkdruk voor UMC-medewerkers. Zo wil zij de regeldruk en de registratielast verminderen, en niet-zorgtaken weghalen bij zorgmedewerkers. Het kortdurend zorgverlof gaat van 3 naar 4 weken, en werknemers mogen tot 12 weken zorgverlof opnemen voor de noodzakelijke verzorging van directe familieleden. Bij ouderschaps- en langdurig verlof gaat de pensioenopbouw door. De federatie wil mogelijkheden bieden om werktijden zelf of in teamverband te regelen. Voor het spreiden van diensten tussen oudere en jongere medewerkers wil de NFU de komende jaren experimenteren op de werkvloer. Er is eerder discussie geweest over het voornemen van de UMC’s om de leeftijdsgrens van nachtdiensten op te rekken. Nu wil de NFU lokaal in overleg over passend generatiebeleid.

‘Verwonderlijk’

Met dit eindbod komt de NFU in ieder geval tegemoet aan een deel van de eisen die de vakbonden van UMC-medewerkers hebben gesteld: een marktconform salaris en afspraken over de werkdruk. Toch is de reactie van de brief aan de betrokken vakbonden niet direct positief. ‘Dit bod komt als een donderslag bij heldere hemel’, zegt Rolf de Wilde, onderhandelaar bij NU’91. ‘We vinden het verwonderlijk dat de NFU dit zomaar naar alle UMC’s heeft gestuurd. Het is geen resultaat van onderhandelingen.’ De Wilde wil dan ook niet inhoudelijk reageren voor hij heeft overlegd met leden en andere vakbonden. ‘We moeten eerst de balans opmaken en bespreken of het bod goed genoeg is om voor te leggen aan onze leden. Pas daarna gaan we in gesprek met de NFU.’ De actiegroep ‘UMC’s in Actie’ laat via Twitter weten ‘geen genoegen te nemen’ met het eindbod.

Acties

Ondertussen gaan de stiptheidsacties bij de UMC’s gewoon door. Daarnaast zijn er voorbereidingen gaande voor nieuwe acties. De Wilde: ‘We verwachten half oktober in de eerste UMC’s te kunnen beginnen met zondagsdiensten op doordeweekse dagen. Dat doen we in estafettevorm om het werk niet te veel in de weg te staan.’

De cao-onderhandelingen tussen de NFU en de vakbonden verlopen met horten en stoten. Sinds ze in mei werden afgebroken, houden de vakbonden stiptheidsacties om de NFU onder druk te zetten.

1 REACTIE

  1. De NFU weigert met de bonden te onderhandelen en nemen nu de arrogante positie in om met een eindbod te komen. Hoe serieus moeten wij dit nemen als wij niet serieus genomen worden door hen? Dit bod komt doordat de hete adem van de looneis van 5% in de nek van de NFU ademt. Maasr belangrijker dan dat is dat er zaken geregeld gaan worden o.a. onregelmatigheidsdiensten, ouderenbeleid, overnemen van diensten, werkdrukverlaging en een opwaardering van functies volgens de FuwaVaz-criteria. Dit eindbod van de NFU is ruim onvoldoende alsook hun houding naar de werknemers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.