Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Schrappen zelfzorgmiddelen wrange maatregel voor patiënt’

Paracetamol en andere zelfzorgmiddelen zijn per 1 januari uit het basispakket. Hoewel het niet om grote uitgaven gaat, is het een wrange maatregel voor patiënten, vinden verpleegkundigen. Onderzoeksinstituut Nivel gaat de gevolgen monitoren.
medicatie
Begin 2023 wordt de richtlijn Medicatietrouw verwacht. foto: Arno Massee

Middelen die kunnen worden voorgeschreven door een arts, maar ook te koop zijn bij supermarkten en drogisten, zijn per 1 januari uit de basisverzekering gehaald. Naast paracetamol 1000 mg gaat het om voedingssupplementen, vitaminen en mineralen, zoals vitamine D en kalktabletten.

Reuma

Een van de patiëntengroepen die getroffen wordt door de maatregel zijn mensen met reuma. Patiëntenorganisatie ReumaNederland heeft vorig jaar sterk geageerd tegen de wijziging. Het is een opstapeling van kosten en het geeft mensen met reuma het gevoel dat ze er alleen voor staan. ‘Deze middelen zijn voor mensen met reuma geen zelfhulpmiddelen maar effectieve geneesmiddelen’, vermeldt de organisatie in een persbericht. Behalve de stapeling van zorgkosten is de organisatie vooral ook bang voor onveilige situaties. ‘Deze kunnen ontstaan als patiënten medicatie buiten het toezicht van artsen en apothekers gebruiken’, zegt woordvoerder Marije Hulsinga. ‘Medicatiebewaking, controle op bijwerkingen en interacties met andere medicijnen is nodig. Ook kan er zorgmijding ontstaan.’

Onderzoeksinstituut Nivel is in december een onderzoek naar de gevolgen voor mensen met reuma begonnen. De resultaten komen later dit jaar beschikbaar.

Goede pijnstiller

Pijnverpleegkundig expert Rianne van Boekel betreurt de maatregel. ‘Paracetamol is een goede en goedkope pijnstiller, met relatief weinig bijwerkingen. De kans zit erin dat patiënten de arts vragen om een andere pijnstillers voor te schrijven, zoals oxycodon. Deze zijn duurder en hebben een andere werking. Bovendien zijn we nou net aan het proberen om het opioïdengebruik zo veel mogelijk af te bouwen. Deze maatregel gaat daar tegenin.’

Peanuts

Ook in artsenvakblad Medisch Contact uiten huisartsen hun zorgen over hoe deze maatregel uitpakt voor hun patiënten. Arianne Bekkers schrijft: ‘Mijn in de bijstand zittende, gemotiveerde, zware artrosepatiënt met een contra-indicatie voor NSAID-gebruik moet de paracetamol zelf gaan bekostigen. Nou hoor ik iedereen denken: paracetamol haal je toch voor een paar euro bij de plaatselijke drogist? Dat lijkt peanuts, maar mijn in de bijstand zittende patiënt zal anders vertellen.’

ReumaNederland heeft een overzicht gemaakt van de middelen die per 1 januari uit het basispakket zijn gehaald. Bekijk de lijst hier.
_

 

3 REACTIES

  1. Iemand met reuma in zijn handen krijgt de paracetamol niet uit de verpakking dus die moet toch gewoon potten kopen bij de apotheek of de thuiszorg moet ze uit de strip halen. Ben benieuwd wat goedkoper zal zijn voor de ziektekostenverzekering paracetamol in de baxter of een thuiszorgmedewerker die de paracetamol los komt geven drie keer per dag.

  2. Lees alle reacties
  3. https://www.kruidvat.nl/kruidvat-paracetamol-500mg-tabletten/p/24305
    50 tabletten paracetamol 500 mg voor 1,02 euro, dat is 2 cent per tablet, zeg je slikt er 6 op een dag maakt 12 cent, dat is 31 x 12 cent= 3,72 euro per maand. Kom op zeg, waar hebben we het over, oh ja er gaat nu natuurlijk weer iemand reageren dat patiënten al zoveel extra zorgkosten hebben, maar we moet af van het idee dat alles maar gratis moet zijn,want gratis bestaat niet, dat betekent gewoon dat een ander het moet betalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.