Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Niet-reanimeren polsbandje blijft voorlopig

Op de verpleegafdelingen Nefrologie/Endocrinologie en Short Stay van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht wordt voorlopig doorgewerkt met de rode niet-reanimeren polsbandjes.
Niet-reanimeren polsbandje blijft voorlopig

Vanaf maart krijgen patiënten die geen reanimatie wensen op deze afdelingen een rood polsbandje, zodat verpleegkundigen en andere zorgverleners in een noodsituatie meteen weten dat er niet gereanimeerd mag worden. Het initiatief startte dit jaar bij wijze van proef, maar woordvoerder Frank van den Elsen meldt aan Nursing.nl dat het systeem met de bandjes op de beide pilotafdelingen voorlopig gewoon doorgaat, ondanks het feit dat de testfase is afgelopen. ‘Hieruit kun je afleiden dat het zeker geen ‘flop’ is geworden’, aldus Van den Elsen.

Ervaring verpleegkundigen
Hoe patiënten en verpleegkundigen het pilotproject hebben ervaren is nog niet bekend. Vanaf 8 juni start de evaluatie onder patiënten, zorgverleners en worden de cijfermatige gegevens uit de computer bestudeerd. Dan zal moeten blijken of de werkwijze logisch en gebruiksvriendelijk is en of er situaties zijn geweest waarin het bandje leidend is geweest bij de beslissing om al dan niet te moeten reanimeren.

Privacy?
Het bericht op Nursing.nl over dit project wekte destijds veel reacties op bij verpleegkundigen. Verpleegkundigen vroegen zich af of het initiatief niet in strijd is met de privacy van de patiënt. Gezondheidszorgjurist Peter Simons gaf aan de verontruste reacties te begrijpen. ‘Het rode en opvallende polsbandje is voor iedereen zichtbaar. De betekenis is duidelijk. De hoofdregel is dat gegevens van de patiënt niet publiekelijk worden gemaakt. Daarvan kun je afwijken als de patiënt toestemming geeft, zoals in het pilotproject van het Albert Schweitzer gebeurt. Toch is die toestemming hier onvoldoende. Het reanimatiebeleid kan naar mijn idee zo worden georganiseerd dat de privacy en de autonomie van de patiënt worden gerespecteerd. Bijvoorbeeld door slechts een rood streepje op de achterkant van het polsbandje aan te brengen.’

Verpleegkundige en medisch socioloog Hugo van der Wedden is enthousiast over het project. Lees zijn blog ‘Praten over reanimatie’.

Lees ook:
Proef: niet reanimeren bij rood polsbandje
‘Niet-reanimerenpolsband in strijd met privacy patiënt’
‘Niet-reanimerentattoo niet rechtsgeldig’
‘Verpleegkundigen, maak reanimatie bespreekbaar’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

5 REACTIES

 1. Pas hier wel mee op, mensen die verslaafd zijn geweest en dit uit willen dragen als steun voor anderen dragen ook een siliconenbandje met de tekst “stop addiction now”
  Deze mensen willen blijven leven, het zou zonde zijn als een vader of moeder niet wordt gereanimeerd omdat deze anderen in de maatschappij een hart onder de riem willen steken door dit op deze manier uit te dragen.

 2. Lees alle reacties
 3. ik heb zelf een paar honderd rode siliconen armbandjes voor particulieren laten maken en verkoop die bandjes voor weinig. Ze worden het hele land door verstuurd. misschien toch eens actie ondernemen dat als mensen die armandjes om hebben het wel rechtsgeldig is?

 4. Opgenomen patiënten die bij een hartstilstand géén reanimatie wensen, worden niet altijd direct herkend als het erop aankomt. De VpkChat van 27 januari richtte zich op een pilot in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Daar krijgen patiënten met een niet-reanimeren-verzoek een rood in plaats van een wit polsbandje. Goed idee?
  Lees verder: … vpkchat.wordpress.com/2012/01/27/niet-reanimeren/

 5. lijkt me een prima zaak.
  Iedereen die zo’n bandje kiest weet dat dit zichtbaar is.
  En over privacy gesproken:iedereen op zal kan de gesprekken met het visiterend team van artsen volgen/verstaan.Bedgordijnen zijn niet geluidwerend.
  Dan nog al die visiteurs die zich niet eens voorstellen.Van 70% heb ik hun naam nooit geweten, noch hun funktie of discipline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.