Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Lezersdilemma: ‘Te sexy gekleed’

Wat zou jij doen? Nursing-lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's. Vorige maand legde een verpleegkundige dit dilemma voor. Wat adviseerden collega's?
'Mijn collega is te sexy gekleed'
'Mijn collega is te sexy gekleed'
Een dokter bij ons draagt geregeld korte rokjes en hoge hakken. Mijn collega verpleegkundige stift de hele dag haar rode lippen bij. Ik vind dat niet kunnen, zo zend je toch een volledig verkeerd signaal uit naar (mannelijke) patiënten? Moet ik er wat van zeggen?
Verpleegkundige, vrouw, naam bij de redactie bekend

 

Dien een klacht in
Ik vind het beide niet acceptabel maar wie is de leidinggevende van die vrouwelijke arts? Met het afschaffen van een hoofdzuster is er dus ook geen controle meer op de afdeling!  Make-up en sieraden zijn absoluut een no-go op een afdeling. Een klacht indienen bij diegene die de leidinggevende functie heeft.
Tiggy

Juist leuk voor de patiënt
Waarom betekenen rode lippen en hoge hakken ‘verleiden’ of ‘sexy gekleed’? Ik zie het als ‘onderscheiden’. Ik zie hierin de mens in het (zorg)uniform. Mensen willen zich graag onderscheiden, niet opgaan in de grijze massa. Accessoires helpen daarbij. Ik vind het zo leuk en bijzonder dat iemand op zoek gaat om bij het (zorg)uniform iets toe te voegen om een persoonlijke touch te geven. Dat kan op veel manieren: Kleurrijke, makkelijke schoenen. Leuk t-shirt (overhemd, stropdas) onder het uniform. Mooie bijzondere bril. Zelfs het kapsel (vlecht, knot, staart), met of zonder bijzonder kleurtje, een haar-accessoire. Maar ook een sjaaltje, een kettinkje, oorbellen of oorpiercings. En ja, ook (rode) lippenstift. Geweldig toch? Ik heb zelf net weer ervaren (recente ziekenhuisopname) dat juist al die dingen helpen om de verpleegkundige te ‘onthouden’, de naam te herinneren. Want niet altijd spreekt iemand zijn naam duidelijk genoeg uit. Vaak hebben naamplaatjes (te) kleine letters – echt ze zijn zo moeilijk leesbaar als je in een ziekenhuisbed ligt! – of de badge zit toevallig per ongeluk net omgedraaid. Accessoires helpen en brengen kleur in de zorg, dragen bij aan de ander als mens te zien, want dat zijn ze ten slotte!
Corien Harder

Mannen raken in de war
Wij hadden een collega die met korte rokjes en decolleté kwam werken (thuiszorg). Zowel vrouwelijke als mannelijke cliënten vonden het niet kunnen. Een mannelijke cliënt zei het respectloos te vinden, hij was wel ziek, maar zijn lichaam deed het nog, zei hij… Kortom: ik zou er wat van zeggen.
Ria

Leven en laten leven
Dit kan niet, dat kan niet. Altijd maar dat oordelen over wat hoort en hoe een ander hoort te zijn of zich hoort te gedragen. Geschiedenis en huidige wereld heeft laten zien dat de wereld daar kapot aan gaat. Laten we vooral elkaar als mens blijven zien met ieder hun eigen uiterlijk waar je, je gelukkig mee voelt.
Hildegard 

Heb je zelf een vraag of dilemma en wil je advies van collega’s? Mail ‘m naar nursing@bsl.nl o.v.v. ‘dilemma’ en laat collega’s erop reageren. Uiteraard mag dit anoniem. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Ga naar het vorige dilemma: ‘Patiënt rookt stiekem op de wc’


Nieuw dilemma

‘Kan ik de kleine meenemen naar een cliënt?’
Ik werk sinds kort in de wijk en heb een zoontje (2). Wanneer ik werk is de kleine bij opa en oma, maar ’s middags neem ik hem weer mee naar huis. Ik heb alleen geen idee hoe ik dat met bereikbaarheidsdiensten moet doen. Stel, je moet met spoed naar een cliënt toe? Wat moet ik dan doen? Ik zit er nu aan te denken om de kleine gewoon even mee te nemen, maar mag dat wel? Wat zou jij doen?
Verpleegkundige in de wijk, anoniem

3 REACTIES

  1. Ik reageer op nieuw dilemma “kan ik mijn kindje meenemen naar een cliënt als ik bereikbare dienst heb in de thuiszorg”. Feitelijk is het antwoord nee. Ten eerste kan je aandacht vertroebelen als je, je kindje meeneemt: wat gebeurt er als je bezig bent en je ook nog oog moet houden op je kleine kindje? Tevens zijn kinderen en ouderen vatbaarder voor ziektekiemen en niet iedere cliënt kan dit waarderen. Kortom privé en werk kan je niet combineren. Ik vind de bereikbaarheidsdiensten binnen de thuiszorg sowiezo iets wat zeer slecht geregeld is in de cao. Bereikbaarheidsdiensten zijn zelfs redenen voor veel verzorgenden en verpleegkundigen om deze tak van sport te verlaten omdat: het nauwelijks betaald wordt de uren dat je alleen bereikbaar moet zijn en toch een appel legt op je prive leven. Ook is er geen bijval. Kortom bereikbaarheid diensten vraagt om een andere insteek. Ik pleit voor speciale teams die gewoon betaald worden en vanuit kantoor 6 of 8 uurs bereikbaarheidsdiensten doen. Oké, de cliënt krijgt niet altijd de bekende gezichten maar dit is ook geen doen. Ik zou dit probleem aankaarten in je team en desnoods in de OR. Landelijk gezien vind ik dat de beroepsvereniging zich hier ook hard voor mag maken want ik hoor deze dilemma’s vaak. Bereikbare diensten legt een te groot appel op ons prive leven. Dit moet anders. We zijn als verzorgende en verpleegkundigen geen filantropische ingestelde mensen en moeten gewoon per uur betaald worden, ook gedurende achterwacht en bereikbaar zijn. En als werkgever het niet kan arrangeren dan vind ik dat de werkgever verplicht is om opvang of oppas voor je kind te regelen op de momenten dat jij weg moet. Het is van het zotte hoe de zorg is geregeld en dat we dit pikken.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom zouden rode lippen niet acceptable zijn.. Dat je een niet al te korte rok aan doet is prima te begrijpen. De reden waarom je struikelt over iemand die zijn lippenstift begrijp ik niet. Iedereen is en blijft een individu, je hoeft toch niet in de massa op te gaan…

  4. Beide niet acceptabel maar wie is de leiding gevende van die vrouwelijke arts?
    En met het afschaffen van een Hoofdzuster is er dus ook geen controle meer op de afdeling! Omdat iedereen die een HBO-Ver is, gelijk ook een coach is, waar zijn de normen en waarden geleerd en toegepast!.
    Make up en sieraden zijn absoluut een no no op een afdeling.
    Een klacht indienen bij diegene die de leiding gevende functie heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.