Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meetinstrument helpt verpleegkundigen niet-pluisgevoel verwoorden’

Om verpleegkundigen hun niet-pluisgevoel beter te laten verwoorden ontwikkelde verplegingswetenschapper Gooske Douw een 'niet-pluislijst', nu de DENWIS genaamd.
niet-pluis site.jpg
Foto: iStock

DENWIS staat voor Dutch Early Nurse Worry Indicator Score, en moet verpleegkundigen gaan ondersteunen bij het verwoorden van hun niet-pluisgevoel. ‘Deze moet nog wel in andere ziekenhuizen worden getest,’ aldus Gooske Douw in Nursing februari. ‘Maar uiteindelijk hoop ik dat we een instrument kunnen maken dat alle verpleegkundigen ondersteunt.’

Onderzoek
Het begon allemaal met een literatuuronderzoek, waarvoor Douw samen met haar collega-onderzoekers zocht naar de signalen en symptomen die het vaakst een rol spelen bij het niet-pluisgevoel. De resultaten daarvan werden afgelopen zomer gepubliceerd in Critical Care. In totaal vonden ze in 18 studies 37 verschillende signalen en symptomen, die ze categoriseerden in negen indicatoren.

Niet-pluislijst in de praktijk
Met behulp hiervan, registreerden verpleegkundigen op drie chirurgische afdelingen van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede een jaar lang driemaal daags hun niet-pluisgevoel bij alle patiënten. Hiervoor werd een speciale ‘niet-pluislijst’ opgenomen in het elektronisch patiëntendossier. Doel was om data te verzamelen voor het vervolgonderzoek van Douw, maar ook om te kijken of je verpleegkundigen handvatten kunt geven om hun niet-pluisgevoel te verwoorden.

Niet-pluisgevoel in de praktijk en DENWIS
Inmiddels is Douw bezig met het verwerken van de data die een jaar lang zijn verzameld. In Nursing februari vertelt ze daarover. ‘De grote vraag is nu hoe verpleegkundigen de niet-pluislijst zo kunnen gebruiken dat het geen extra werklast oplevert, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik zie het echt als hulpmiddel: een lijstje dat je helpt om inzicht te krijgen in je patiënt. We onderzoeken of de indicatoren van de niet-pluislijst een voorspellende waarde hebben voor een ic-opname. De vervolgstap is dat we in de data kijken bij welke specifieke indicatoren een ic-opname volgt en wanneer niet.’

In Nursing februari staat een uitgebreid artikel over het niet-pluisgevoel.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.