Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuw: Omaha voor intramurale zorg

Er is nu ook een meetinstrument dat lijkt op Omaha, speciaal voor verzorgenden en verpleegkundigen die intramuraal werken.
mikzo.jpg
Mikzo heeft de nieuwe kwaliteitseisen verpleeghuiszorg als uitgangspunt. - Foto: ZorgvoorKennis

In het nieuwe Meetinstrument kwaliteit van zorg (Mikzo) spelen de eisen uit het kwaliteitskader verpleeghuiszorg een grote rol. Met de Mikzo kan iedere verzorgende of verpleegkundige zelf aan de slag met het leveren van kwaliteit van zorg. Daarvoor zijn er 34 gebieden in 5 domeinen waarin wordt gemeten en gemonitord. Alle thema’s van het kwaliteitskader en alle risicofactoren zitten daarin. Het instrument sluit aan bij het zorgleefplan en past in ieder ECD.

Verpleeghuisbewoner heeft andere behoefte

Mikzo is ontwikkeld door ZorgvoorKennis, die modules ontwikkelt voor zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheidsinstellingen. Ontwikkelaar en trainer Sven Gutker de Geus: ‘We kregen van verpleeghuizen regelmatig de vraag: kunnen we Omaha ook intramuraal gebruiken? We merkten dat dit niet helemaal lukte: in Omaha staan bijvoorbeeld dingen als ‘let bij een vervuilde omgeving of er kakkerlakken rondlopen’, maar dat komt in verpleeghuizen niet voor. Daarnaast is de conditie van verpleeghuisbewoners vaak slechter dan mensen die thuis wonen, dus hun behoefte is vaak ook anders.’

Meer aandacht voor zingeving

‘Uiteindelijk is het ons gelukt om een nieuwe methodiek te maken die wél intramuraal past’, vertelt Gutker de Geus. ‘Hierbij is het nieuwe kwaliteitskader leidend. Er staan een aantal eisen aan die niet in Omaha zitten: zingeving en het echte welbevinden van de cliënt staan veel meer centraal. Kan de cliënt nog wel naar buiten? Voelt hij zich nog van nut voor een ander? Dat zijn nieuwe zaken die je met de Mikzo kunt meten.’

Aanvulling op Zorgleefplan

Momenteel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van het zorgleefplan in verpleeghuizen. ‘Ik zou nooit suggereren dat het zorgleefplan de deur uit kan, maar het is wel een goede aanvulling hierop’, stelt Gutker de Geus. ‘Het nadeel van het zorgleefplan is dat verzorgenden er amper in kijken, omdat het een dik boekwerk is. Met de Mikzo zie je in één oogopslag hoe de stand van zaken is.’ Er zijn al een aantal zorginstellingen die interesse in de Mikzo hebben getoond.

De Mikzo is gratis verkrijgbaar. Klik hier om hem te bekijken >>

1 REACTIE

  1. Toelichting van de ontwikkelaar van het Mikzo:
    Het Mikzo is gemaakt voor verzorgenden die er in de verpleeghuizen mee gaan werken. In de loop van 2017 is gebleken dat je met het Mikzo prima een zorgplan op kunt stellen. De methodiek lijkt om het Omaha System, maar heeft ook veel elementen van de spin van Machteld Huber en gaat ook uit van her Kwaliteitskader. Het is dus een op zichzelf staand en nieuw instrument. Het Mikzo wordt inmiddels in meerdere verpleeghuizen ingezet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.