Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuw: richtlijn Langdurige klachten na covid-19

Een nieuwe multidisciplinaire richtlijn Langdurige klachten na covid-19 is verschenen. Deze moet helpen om patiënten te begeleiden en behandelen die langer dan 4 weken klachten houden na een covid-besmetting.
verpleegkundige bij cliënt thuis aan tafel
Foto: ANP

De richtlijn beschrijft de zorg aan patiënten die na een coronabesmetting langer dan 4 weken klachten houden zoals vermoeidheid, benauwdheid, minder goed ruiken of proeven, problemen met bewegen en concentratieproblemen. Zo komt aan bod welke aanvullende diagnostiek zinvol is, en wanneer een patiënt in aanmerking komt voor paramedische herstelzorg of psychologische zorg.

Wat is er inmiddels bekend over long covid? Nursing beantwoordt 7 veel gestelde vragen aan de hand van de richtlijn Langdurige klachten na covid.

Samenwerking zorgverleners

In de richtlijn is veel aandacht voor afstemming en samenwerking tussen zorgverleners, onder andere wanneer patiënten beter naar de huisarts of naar het ziekenhuis kunnen gaan. Daarnaast komt aan bod welke specialismen bij voorkeur betrokken zijn bij het multidisciplinaire overleg.

Informatie voor patiënten

Op Thuisarts.nl staat informatie uit de richtlijn in begrijpelijke taal: er zijn acht situaties beschreven waar patiënten mee te maken kunnen krijgen na covid-19.

Ontwikkeling richtlijn

De richtlijn verscheen op 22 maart 2022 en zal worden bijgewerkt aan de hand van nieuwe kennis en ervaringen. De richtlijn werd ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Long Alliantie Nederland (LAN).

2 REACTIES

    • Beste Dagzuster, het Nursing-artikel staat op de planning, maar helaas kunnen we hier nog geen concrete datum aan koppelen. De richtlijn die gisteren is verschenen is ontwikkeld door o.a. Federatie Medisch Specialisten en staat los van Nursing.
      Zijn er specifieke vragen die je in het Nursing-artikel beantwoord zou willen zien? Dan horen we die graag en kunnen we ze meenemen bij de voorbereiding van het artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.