Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw: Zorgpad Alcoholmisbruik in de wijk

Wijkverpleegkundigen van Wijkverpleging.org ontwikkelden onlangs het Zorgpad Alcoholmisbruik. Met onder meer een voorbeeldzorgplan alcoholmisbruik volgens Nanda NIC-NOC en Omaha System.
Foto Unsplash

Het Zorgpad Alcoholmisbruik is opgebouwd uit Anamnese, Diagnostiek, Interventie en behandeling, en Inzet wijkverpleging.

Zorgplan

Onder de inzet van de wijkverpleging staan niet alleen voorbeeldzorgplannen volgens Nanda NIC-NOC en Omaha System. Ook geven de collega’s praktische tips. Dat zijn niet per se nieuwe inzichten, maar wel evidence-based suggesties. Zo wordt genoemd dat persoonlijke betrokkenheid, compassie, nabijheid en trouw cruciale elementen zijn in de werkhouding van de verpleegkundigen die met deze cliëntengroep werken.

Andere zorgpaden voor de wijk

Op de site wijkverpleging.org staan diverse zorgpaden die je kunt downloaden als aanvulling op bestaande richtlijnen en protocollen. De initiatiefnemers startten er in coronatijd mee, toen zij door de snel wisselende informatie de bomen door het bos niet meer konden zien. Het ordenen van de informatie specifiek voor de wijkverpleging beviel zo goed, dat zij er meer maakten. Zo verschenen er al zorgpaden over hartfalen, vallen en pijn.

Wat is een zorgpad ook alweer?

Een zorgpad is een vereenvoudigde versie van evidence-based practice methoden en protocollen, toegespitst op een specifieke patiëntengroep. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen in een oogopslag zien welke zorg zij kunnen geven. In het digitale zorgpad is ook helder waar de verantwoordelijkheid voor verzorgenden en verpleegkundigen begint en ophoudt.


Nog meer de diepte ingaan over alcoholverslaving? Lees dan deze Nursing Challenge en maak de toets (alleen voor abonnees): Nursing Challenge Alcoholverslaving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.