Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe antidiabetica geven vooral deze bijwerkingen

Ongeveer zes op de tien gebruikers van GLP-1 agonisten krijgt last van bijwerkingen. Het gaat vooral om misselijkheid, diarree en obstipatie.
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit onderzoek van bijwerkingencentrum Lareb. Onderzoekers volgden een jaar lang 818 diabetespatiënten. De patiënten gebruikten drie verschillende soorten middelen. Het ging om medicijnen die in beeld komen als de eerst aangewezen behandeling onvoldoende werkt. Zo gebruikten 624 mensen een DPP-4 remmer (zoals sitagliptine of linagliptine) en 119 mensen een GLP-1 agonist (liraglutide, exenatide). Deze nieuwe antidiabetica zijn een alternatief voor insulinebehandeling, als spuiten en zelfcontrole moeilijk is voor de patiënt.

De richtlijnen voor voorschrijven van antidiabetica, dus ook voor de nieuwste middelen, staan in de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

Meer insuline

DPP-4 remmers zoals sitagliptine en GLP-1 agonisten zoals liraglutide beïnvloeden hormonen die de darmen na het eten aanmaken. De hormonen geven de alvleesklier een signaal dat er meer insuline moet komen. Zo gaat de bloedglucosespiegel omlaag. Ook zorgen deze middelen dat de lever minder bloedglucose aanmaakt.

Bijwerkingen GLP-1 agonist

Relatief de meeste bijwerkingen kwamen voor bij gebruik van een GLP-1 agonist. 62 procent van de gebruikers rapporteerden minimaal één bijwerking: 74 van de 119. Ongeveer een derde klaagde over misselijkheid, diarree kwam voor bij 12 procent en obstipatie bij 8 procent.

Bijwerkingen DPP-4 remmers

Van de gebruikers van DPP-4 remmers kreeg een derde last van één of meerdere bijwerkingen: 206 van de 624. Zij rapporteerden vooral hoofdpijn, misselijkheid en obstipatie. Pancreatitis kwam voor bij één diabetespatiënt die een DPP-4 remmer gebruikte.

Bijwerkingen SGLT-2 remmers

Ook het gebruik van SGLT-2 remmers werd onderzocht. Dat zijn bloedglucoseverlagende middelen. Zestig procent van de 75 gebruikers rapporteerden bijwerkingen, vooral polyurie, dorst en gewichtsafname.

Klachten verdwenen

Voor alle nieuwe antidiabetica geldt dat de bijwerkingen vaak beginnen in de eerste week. De meeste klachten verdwenen na langer gebruik van het middel. Een kwart van de diabetespatiënten stopte binnen een jaar met het middel, de helft daarvan vanwege de bijwerkingen.

Opfrisser nodig over diabetes? In dit Premium artikel krijg je antwoorden op tien ingewikkelde vragen over de zorg voor diabetespatiënten.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.