Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe beroepsprofielen verpleegkundigen gepresenteerd

Donderdagmorgen presenteerde V&V2020 de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen in 2020. In de voorstellen is de verpleegkundige hbo-opgeleid en zal de mbo-verpleegkundige zorgkundige heten. Een aantal werkgeversorganisaties is op onderdelen zeer afwijzend. Ook de vakbonden maken zich zorgen.
nbb_foto_698106_650x433_200

De Stuurgroep V&V2020 presenteerde en overhandigde de nieuwe beroepsprofielen aan minister Schippers van VWS. Hoogleraar Verplegingswetenschap Marieke Schuurmans sprak van een historische dag: ‘De dag dat verzorgenden en verpleegkundigen hun verantwoordelijkheid namen voor de toekomst van de gezondheidszorg. Ik ben er heel trots op deze beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het is een eer ze te mogen overhandigen aan minister Schippers en aan beroepsvereniging V&VN.’

Nek uitsteken
Minister Schippers zei dat er weinig beroepsgroepen zijn die zoveel betrokkenheid tonen bij hun vak als verpleegkundigen en verzorgenden. Tijdens de overhandiging sprak ze: ‘U hebt echt uw nek uitgestoken, u hebt laten zien hoe u uw toekomst ziet en dat serieus doordacht. Vandaag is een goed begin. Laten we zo doorgaan, in het belang van de patiënt en een goede gezondheidszorg in de toekomst.’

Project V&V2020
Het project V&V2020 had als belangrijkste doel het ontwikkelen van nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen voor de huidige verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Grote veranderingen in de zorg, zoals een snel groeiend aantal ouderen en chronisch zieken met een complexe zorgvraag en comorbiditeit, vroegen volgens de projectgroep nadrukkelijk om een nieuw beroepenhuis, met nieuwe beroepsprofielen. Honderden verpleegkundigen zijn hierover het afgelopen jaar geraadpleegd tijdens rondetafel gesprekken in het land.

 

Niveau 4 en 5
Met de nieuwe beroepsprofielen wordt bovendien gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS: een duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5. De Stuurgroep V&V2020 wil toewerken naar een onderscheid in opleiding, beroepstitel en daaraan gekoppeld taken en verantwoordelijkheden: de verpleegkundige heeft in 2020 standaard een hbo-bachelor diploma, en de huidige mbo-verpleegkundige (niveau 4) heet vanaf dan zorgkundige en werkt in relatief stabiele situaties. Volgens het nieuwe beroepsprofiel zullen zij vallen onder de zogenoemde artikel 34 beroepen van de wet BIG. Dit betekent dat zij niet worden geregistreerd in het BIG register en dat het tuchtrecht niet op hen van toepassing is.

Stap voor stap

Het jaar 2020 is als leidraad gekozen. Er moet namelijk nog een flink aantal gerichte stappen worden gezet om de profielen concreet te maken. Naast wettelijke wijzigingen moeten de plannen nader worden uitgewerkt, en moeten de voorgestelde beroepsprofielen worden vertaald in de opleidingen en curricula. De stuurgroep stelt voor dat de beroepsgroep de overgang naar een nieuw beroepenstructuur stap voor stap maakt, met behoud van positie. Voor de huidige verpleegkundigen, zowel niveau 4 als 5, verandert dus niets.

Verbetering kwaliteit
Pauline Meurs van de Stuurgroep van V&V2020 vond het een grote eer om dit project te mogen voorzitten. ‘Met het aanbieden van de profielen aan de minister van VWS en aan V&VN is een eerste stap gezet. Vele stappen zullen hopelijk volgen gericht op het behouden en versterken van de kwaliteit en positie van verpleegkundigen en verzorgenden op alle sectoren van de gezondheidszorg. Uiteindelijk is dat de kern van dit project: de verbetering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening, een opwaardering van de opleidingen en een passende inzet van verpleegkundigen en verzorgenden opdat optimaal gebruik wordt gemaakt van hun capaciteiten, kennis en ervaring.’

 

‘Downgrading mbo-verpleegkundige’

Een aantal werkgeversorganisaties heeft in een gezamenlijk persbericht deels positief en deels negatief gereageerd. Zij tonen zich verheugd over de betere positionering van de hbo-v’er, maar ze zijn het niet eens met wat zij de ‘downgrading van de mbo-verpleegkundige’ noemen. ‘Deze keuze doet geen recht aan de positie die MBO-verleegkundigen zich de afgelopen jaren hebben verworven’, zo verklaren ACTIZ, GGZ Nederland, de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Gehandicaptenzorg Nederland. Zij vinden dat de stuurgroep van V&V2020 te weinig oog heeft gehad voor de gevolgen voor het aanbod aan verpleegkundigen en verzorgenden op de arbeidsmarkt. Zij vinden dat de 4-jarige MBO-opleiding herkenbaar moet blijven als een verpleegkundige opleiding, bijvoorbeeld tot basisverpleegkundige met minimaal een opleidingstitelbescherming volgens artikel 34 van de wet BIG.

 

Vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU’91 uitten hun ongerustheid al voor de presentatie van de beroepsprofielen. Zij deden dit in een brief aan de vaste Kamercommissies. Met de brief bieden de bonden hun hulp aan om mee te denken over alternatieven.

 

Door: Redactie Nursing / Redactie TvZ

 

Bekijk de nieuwe beroepsprofielen op de website van V&VN

 

En laat vakgenoten weten wat je ervan vindt via het reactieformulier hieronder!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.