Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Nieuwe coronavaccins: wat weten we over de bijwerkingen?

Zorgmedewerkers krijgen momenteel de nieuwe coronavaccins aangeboden. Lees wat er tot nu toe bekend is over de vaccins en mogelijke bijwerkingen.
De kans op bijwerkingen bij de herhaalprik is volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vergelijkbaar met de oorspronkelijke coronavaccinaties. (Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg)

De nieuwe coronavaccins moeten beschermen tegen meer varianten van het coronavirus. In Nederland gaat het om het op varianten aangepaste mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer (aangepaste versie van Comirnaty) of van Moderna (aangepaste versie van Spikevax). Kiezen kan niet. De prik is alleen beschikbaar voor mensen die de basisserie hebben gehad:

 • 2 prikken met het vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, Novavax of AstraZeneca, of;
 • 1 prik na een coronabesmetting, of;
 • 1 prik met Janssen

De herhaalprik mag je alleen halen 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Het is veilig om de herhaalprik tegen corona en de griepprik op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen, stelt het RIVM.

Zorgen om meer bijwerkingen

Op Twitter schreef verpleegkundige Jessica dat in haar ziekenhuis opvallend veel collega’s last hebben van bijwerkingen van de herhaalvaccinatie en zich ziekmelden. Zelf had ze behalve forse vermoeidheid geen ernstige bijwerkingen, maar ze vraagt zich wel af of collega’s uit andere ziekenhuizen haar observatie herkennen.

Kleinere studies: ‘geen bezwaar’

De kans op bijwerkingen bij deze herhaalprik is volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vergelijkbaar met de oorspronkelijke coronavaccinaties. Wel zijn de klinische studies naar de effectiviteit en veiligheid van deze herhaalprik kleiner dan bij de oorspronkelijke vaccins. Het nieuwste vaccin van BioNTech/Pfizer is onderzocht onder 1800 55-plussers, het vaccin van Moderna onder 800 18-plussers. Ter vergelijking: de eerste coronavaccins werden onderzocht tienduizenden deelnemers.

Dat de onderzoeken kleiner zijn is geen bezwaar, legde hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC uit aan de NOS. ‘Het gaat om een update van bestaande vaccins. Je moet het vergelijken met het bouwen van de allereerste auto. Voordat die wordt toegelaten heb je allerlei veiligheidstests. Als je een onderdeel aanpast, hoef je niet alle tests te herhalen. Zo gaat dat ook met de griepvaccins die elk jaar worden aangepast. Dit is dus de gebruikelijke procedure.’

Cijfers risico op mogelijke bijwerkingen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen stelt dat de bijwerkingen van de herhaalvaccins vergelijkbaar zijn met die van de originele vaccins.

Bij de herhaalprik van Comirnaty krijgt meer dan 1 op de 10 gevaccineerden last van een of meer van de volgende bijwerkingen:

 • Pijn op de plek van de prik,
 • Moe zijn,
 • Hoofdpijn,
 • Spierpijn,
 • Koorts,
 • Diarree

Bij de herhaalprik van Spikevax krijgt 1 op de 10 last van een of meer van de volgende bijwerkingen:

 • Pijn op de plek van de prik,
 • Moe zijn,
 • Hoofdpijn,
 • Spierpijn,
 • Pijn in gewrichten
 • Rillingen
 • Misselijk zijn er overgeven
 • Pijnlijke en dikke lymfeklieren onder de oksel

Deze bijwerkingen duren bij beide vaccins meestal 1 tot 3 dagen, schrijft het CBG. Preciezer kan het CBG nog niet zijn, daarvoor moeten meldingen van mogelijke bijwerkingen nader worden onderzocht.

6 REACTIES

 1. Bij mij valt er niets te ‘herhalen’ en dat blijft zo. In 2020 covid gehad – in zomer 2022 nogmaals antistoffen laten checken en die zijn goed. Ik ben geen proefkonijn en met mijn immuunsysteem is alles in orde. Oversterfte is nog niet verklaard en bijwerkingen zijn vaak heftig. Dit draait om winst voor pharma en niet om ons.

 2. Lees alle reacties
 3. Ontzettend aan het twijfelen over 5de vaccinatie. Na de 4de = 2de booster geprikt met moderna werd na anderhalf uur niet lekker mijn hart sloeg voor mijn gevoel op hol en zeer onregelmatig. Op internet opgezocht wat de bijwerkingen van moderne waren. Inderdaad hartkloppingen. In de namiddag toch de huisarts gebeld want was niet normaal werd er zeer onrustig van. Huisarts raadde aan daar hartkloppingen op zich geen kwaad kunnen en ik verder geen pijnklachten had om de volgende dag naar de praktijk te komen voor een ecg. Uiteindelijk bij cardioloog terechtgekomen die na uitgebreid onderzoek vastgesteld heeft dat ik boven het gemiddelde zat qua hartkloppingen per minuut. Heb hier medicatie voorgekregen en onder controle gehouden. Medicatie is goed aangeslagen en ben nu naar 4 maanden aan het afbouwen. Na laatste gesprek met cardioloog week geleden neig ik steeds meer om de 5de vaccinatie over te slaan. Ik ga ervan uit dat mijn lichaam het virus nu herkent en ik niet zieker van corona wordt als de griep. Wat ik wel bijzonder vind is dat een cardioloog dit niet erkent als bijwerking. Het zou wel kunnen maar daar zijn geen bewijzen of statistieken van. Terwijl het internet weet niet meer welke site toch echt pfeizer en moderna aanwijst met de bijwerking hartkloppingen

 4. Op 13 oktober om 8.30u (voor de 5e keer) geprikt. Mijn man met Moderna, ik (vanwege eerdere zeer erge koudetrillingen na Moderna bij 3e prik) met Pfizer. Hoewel ik na de 4e prik (Pfizer) geen bijverschijnselen had, kreeg ik nu ’s avonds weer de trillingen, en was ik niet warm te krijgen. 14 oktober voelden we ons allebei niet fit, maar met paracetamol gingen we ’s middags naar het afscheid van een collega. Waarschijnlijk daar besmet geraakt (?). 15 en 16 oktober niets aan de hand. 17 t/m 19 oktober 39 graden koorts en hele dagen doodziek in bed. Mijn man alleen de 19e. Op 17 en 18 oktober negatieve coronatesten, dus griep dachten we. Op de 19e allebei positief. Vanaf 20 oktober knappen we elke dag een beetje meer op, maar de energie is snel op.

 5. De vaccins wat nu gegeven worden zijn de vaccins van 2020. De wuhang variant is verdwenen. Wanneer je kijkt naar de bijwerkingen van vb pfizer zie je veel meer bijwerkingen dan wat er hierboven vermeld staan. Sinds wanneer heb je een basis serie nodig. Het vaccin voorkomt geen ziekte, geen besmetting.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.