Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wat je moet weten over de nieuwe NANDA

De Nederlandse vertaling van de nieuwe NANDA laat nog even op zich wachten. Vast een voorproefje vanuit de Engelstalige versie, die al wel beschikbaar is.
1nanda.jpg
NANDA verpleegkundige diagnoses - Foto: Thieme

Zoals eerder bekend gemaakt zijn er acht diagnoses verdwenen uit de NANDA, omdat er onvoldoende evidence voor was of omdat ze vervangen zijn door nieuwe inzichten. Verwijderd zijn: therapieontrouw, bereidheid tot verbetering vochtbalans en verbetering urine-uitscheiding. Ook de diagnoses over risico’s op cardiovasculaire functies, ineffectieve weefselperfusie (nieren, gastro-intestinaal), instabiele lichaamstemperatuur en afwijkende groei staan niet meer in de NANDA.

Voeding en veiligheid

De meeste nieuwe verpleegkundige diagnoses bevinden zich in het domein ‘Veiligheid’. Toegevoegd zijn onder meer het risico op droge mond, op veneuze trombose en op genitale mutilatie bij vrouwen. In het domein ‘Voeding’ zijn drie diagnoses toegevoegd over ineffectieve voedingssituaties bij zuigelingen, kinderen en tieners. Ook het risico op het metabool syndroom is erbij gekomen.

Verpleegkundigen kunnen meer dan ze denken en zouden zich allemaal in Evidence Based Practice moeten verdiepen, vindt de winnaar van de Arendje Jansen Prijs 2017.

Energievelden

Ook in het domein ‘Coping’ zijn meerdere nieuwe verpleegkundige diagnoses vermeld. Ze betreffen vooral ontwenning van (genees)middelen, zo ook bij pasgeborenen. Daarnaast zijn in de nieuwste NANDA ook verpleegkundige diagnoses opgenomen op het gebied van immigratie, gezondheidsbevordering en ‘imbalanced energy fields’. Over deze diagnose is al jaren veel discussie, maar ze is desondanks opnieuw opgenomen. De definitie hiervan is volgens NANDA: ‘A disruption in the vital flow of human energy that is normally a continuous whole and is unique, dynamic, creative and nonlinear’. 

Van NANDA naar OMAHA. Lees de ervaringen van een wijkverpleegkundige.

Meer weten? In deze whitepaper vertellen verpleegkundigen hoe Nanda NIC NOC hen ondersteunt bij klinisch redeneren. Klik hier om naar de whitepaper te gaan.

3 REACTIES

  1. Beste Jose,
    Dank voor je reactie en het kritische meelezen. Het gaat hier om de nieuwe NANDA, onlangs verschenen en met een looptijd van 2018-2020. De Nederlandse vertaling verschijnt, als het goed is, bij onze eigen uitgeverij en laat zeker nog even op zich wachten. De Engelstalige versie is wel al te koop. Hier kun je een preview zien: http://www.thieme.com/books-main/nursing/product/4260-nursing-diagnoses.
    De diagnose therapieontrouw (00079) is echt geschrapt, zie ook de preview. De nadruk ligt nu meer op gezondheidsvaardigheden van de patient. Ik begrijp je vraag om de specifieke diagnoses die je noemt. Aangezien de NANDA (nieuwe versie) 244 diagnoses kent, zijn die helaas niet allemaal in 1 artikel te noemen. Het zijn zeker waardevolle diagnoses, maar dit artikel geeft slechts een voorproefje en dus een selectie.
    Groeten, Brenda (redactie Nursing)

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Nursing, bij het lezen van deze blog kom ik tot de conclusie dat er wat onwaarheden in staan. Allereerst het feit dat de vertaling van de NANDA -I 2015-2017 niet op zich laat wachten, maar al een paar maanden op de markt is. Ten tweede merk ik op dat de diagnose Therapieontrouw helemaal niet verdwenen is, maar terecht verhuisd is naar domein 1: Gezondheidsbevordering. Verder mis ik vermelding van de diagnoses waar ik als wijkverpleegkundige erg blij van werd: Risico op kwetsbare oudere syndroom, Kwetsbare oudere syndroom en Obesitas. Hier hebben we in de praktijk wat aan. Ik hoop dat ik hiermee een en ander heb rechtgezet. Groeten, Jose van Dorst

  4. Erg jammer dat de titel van de Nursing-nieuwbrief, waar dit artikel in staat, een negatieve lading heeft. Er wordt gesproken over een 'Omstreden verpleegkundige diagnose', terwijl we in het JBZ hebben gemerkt dat NANDA zoveel positiefs heeft gebracht in het afgelopen jaar sinds we er mee werken. Dat aan de nieuwe versie van NANDA een diagnose is toegevoegd die discutabel is, doet niets af aan de compleetheid en het succes dat door het werken met NANDA (wereldwijd!) wordt ervaren. Of moet ik het zien als 'sensatie-trigger' om lezers te lokken de nieuwsbrief te lezen? Ik kan aan de titel in ieder geval geen positieve draai bedenken…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.