Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe hoogleraar Verplegingswetenschap

Monique van Dijk wordt hoogleraar Verplegingswetenschap bij het Erasmus MC. Ze wordt op 1 juni benoemd in haar nieuwe functie
1cd323d.jpg
Foto: Erasmus MC

Van Dijk is verpleegkundige, pijnexpert en psycholoog en hoopt dat er meer positieve aandacht komt voor verpleegkunde, meldt het Erasmus MC. ‘Ik kan me niet heugen dat ik een documentaire over het vak zag, terwijl dat zich sterk ontwikkeld heeft. Ook een belangrijk punt is dat er zo weinig mannen en mensen uit andere culturen voor de verpleegkunde kiezen’, stelt Van Dijk.

Plannen als hoogleraar

De hoogleraar wil zich daarnaast richten op het belang van observatie en de rol van data. ‘Artsen en onderzoekers houden van cijfers. Harde data zijn inderdaad belangrijk, maar moet alles objectief meetbaar zijn? Als je je patiënt of collega observeert kom je ook heel veel te weten. Wat valt bijvoorbeeld op aan het gedrag van een ziek kind? Wijst het op pijn of juist niet?’ Ook wil ze het verpleegkundig onderzoek verder stimuleren en pleit ze voor een gezamenlijke onderzoeksgroep waarin professionals uit verschillende vakgebieden samen onderzoek doen. Tot slot denkt Van Dijk dat verpleegkundigen nu nog te bescheiden zijn. ‘We zijn nog niet zo gewend de lead te nemen. Bescheidenheid is mooi, maar in het medische bolwerk dat veel zorginstellingen zijn geworden, mag je ook het voortouw nemen. Dat ik tot hoogleraar ben benoemd zal daarbij hopelijk helpen.’

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen, gericht op onderzoek, opinie, beleid en management, altijd met een link naar de praktijk. 
Meer info over abonnement >>

1 REACTIE

  1. Het feit dat zo weinig mannen en allochtonen voor het vak kiezen heeft te maken met het aanzien van de beroepsgroep. Die is nl. gering.Dat heeft te maken met de salariëring,maar ook met de geringe autonomie,want hoeveel hoogleraren verplegingswetenschappen je ook benoemd en hoeveel hbo ers er ook rondlopen,de arts blijft altijd eindverantwoordelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.