Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe leidraad: vervroegd ontslag van covid-patiënten met zuurstoftoediening

Er is een leidraad verschenen voor vervroegd ontslag van covid-patiënten die naar huis gaan met zuurstof en een saturatiemeter. Op 28 april publiceerde de Federatie Medisch Specialisten de leidraad.
het coronavirus en de longen
Steeds meer covid-patiënten gaan thuis hun saturatie meten. Dat kan alleen onder voorwaarden. (Foto: jesada / stock.adobe.com)

In verschillende ziekenhuizen in Nederland worden covid-patiënten die stabiel zijn maar wel nog zuurstof nodig hebben, soms vervroegd ontslagen. Zij monitoren thuis onder andere hun saturatie. Voor dit soort gevallen is nu een leidraad beschikbaar.

Medische criteria

De leidraad beschrijft medische criteria waaraan een patiënt moet voldoen om met vroegtijdig ontslag te kunnen. Zo moet de patiënt 24 – 48 uur stabiel zijn, en klinische vooruitgang laten zien. Ook moet de saturatie hoger zijn dan 93-96%, met maximaal 3 liter zuurstoftoediening. De leidraad beschrijft geen specifieke patiëntengroepen, maar adviseert terughoudendheid bij patiënten met comorbiditeiten zoals ernstig hart- en/of longlijden.

Randvoorwaarden

Ook beschrijft de leidraad een aantal randvoorwaarden voor vervroegd ontslag. Zo moet de patiënt de instructies kunnen begrijpen, moet de nodige (mantel)zorg thuis mogelijk zijn en mag de patiënt niet te ver van het ziekenhuis wonen. Als de patiënt niet naar huis gaat maar naar bijvoorbeeld een eerstelijnsverblijf of een verpleeghuis, zijn die voorwaarden minder strikt.

Logistiek van het ontslag

Hoe het ontslag praktisch gezien geregeld kan worden, staat ook in de leidraad beschreven. Bijvoorbeeld: welke zorg thuis geregeld moet worden, welke hulpmiddelen de patiënt mee moet krijgen en wat er in de ontslagbrief moet staan.

Controles en monitoring thuis

Tenslotte adviseert de leidraad welke controles de patiënt of mantelzorger moet doen, zoals 3 maal daags de saturatie meten, dagelijks de polsfrequentie meten en bij diabetes de glucose meten. De patiënt kan daarbij verder gemonitord worden door de huisarts en/of wijkverpleging, of vanuit het ziekenhuis.

Over de leidraad

De leidraad is eind april 2020 gepubliceerd door de Federatie van Medisch Specialisten en is ontwikkeld in samenwerking met een aantal beroepsverenigingen waaronder ook V&VN.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.