Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe mannelijke verpleegkundigen dankzij blog van Tommie

In anderhalve maand heeft hij meer dan tienduizend likes op Facebook, is hij geïnterviewd door ZEMBLA, en inspireert hij mannen om voor de zorg te kiezen. En dat allemaal dankzij de blog van verpleegkundige Tommie Niessen.
tommie.jpg
Verpleegkundige Tommie had kort na het starten van zijn blog direct succes.

‘Het doel is niet per se om mensen naar de zorg te krijgen’, vertelt hij in een interview met TvZ, vakblad voor verpleegkundigen. ‘Ze moeten helemaal  zelf weten wat ze doen. Maar ik vind het wel belangrijk dat mensen weten wat werken in de zorg écht is. Weet waar je “nee” tegen zegt, als je denkt dat de zorg niks voor je is.’ Zelf had hij voorheen ook veel vooroordelen over werken in de zorg. ‘Ik dacht dat je alleen maar mensen moest wassen en naar het toilet moest brengen.’ Dus probeerde hij eerst opleidingen zoals ICT en marketing communicatie uit. ‘Maar daar ben ik allebei mee gestopt. Het was het gewoon niet voor mij. Mijn moeder is verzorgende, en dacht dat de zorg wel wat voor mij zou zijn. Ik was niet heel enthousiast toen ik de opleiding begon, maar ik moest toch íets.’

Negatieve reacties

Dat enthousiasme kwam tijdens de opleiding. ‘Ik merkte dat de zorg veel meer is dan alleen werken met poep en pies. Ik had heel sterk het gevoel dat dit de goede richting voor mij was. Dat had ik bij die andere opleidingen niet’, vertelt Niessen aan TvZ. Na zijn opleiding voor verzorgende ig, leert hij door voor MBO-verpleegkundige. Sinds anderhalf jaar is hij werkzaam als zzp’er in de wijkverpleging. ‘Misschien dat ik ooit nog doorleer voor palliatief verpleegkundige, of docent verpleegkunde. Maar voorlopig zit ik hier goed.’ Vrienden plagen de verpleegkundige wel eens: ‘”Heb je weer een oude man gewassen?” vragen ze dan. Maar uiteindelijk hebben ze heel veel respect voor me, en echt negatieve reacties heb ik nooit gehad. Dan het een typisch vrouwenberoep is, vind ik ook onzin.’

Blog over zijn werk

Anderhalve maand startte Niessen zijn blog ‘Tommie in de zorg’. Hier beschrijft hij wat hij meemaakt met cliënten, maar ook met collega’s. Bijvoorbeeld over collega’s die er iets van zeiden als hij uitliep bij cliënten: ‘Dit was echt heel vervelend omdat ik hierdoor minder aandacht had voor de cliënten. Ik was altijd bezig met hoeveel ik nog moest en of ik wel op tijd was’, schrijft Tommie in deze blog. Niessen: ‘Ik schrijf niet alleen over de mooie dingen, want het moet wel realistisch blijven. Maar ik heb wel meer aandacht voor positieve verhalen. Want er wordt al genoeg negatief geschreven over de zorg.’ Mooie momenten heeft het afgelopen half jaar al meegemaakt. ‘Soms val ik in voor mensen, en heb ik cliënten tijdelijk in zorg. Toen ik afscheid nam van een mevrouw, moest ze huilen omdat ze het zo jammer vond. Dat raakte me wel.’ Of toen hij dagelijks palliatieve zorg verleende bij een meneer thuis. ‘Vlak nadat hij overleden was, begon zijn vrouw me heel uitgebreid voor alles te bedanken. Dat je van zo’n grote betekenis kunt zijn in iemands leven. Dat geeft een geweldig gevoel.’

Tommie heeft een belangrijke les geleerd van een eenzame cliënt in de thuiszorg. Klik hier voor zijn blog >>

In no time had hij 10.000 likes op Facebook, en wordt hij door verschillende media benaderd voor interviews, zoals ZEMBLA. Ook hebben drie scholen hem gevraagd of hij een gastles wil komen geven. ‘Bizar hoe snel dat gaat’, vertelt Niessen, ‘Ik krijg zulke mooie berichten. Van moeders die zeggen dat hun zoon ook de zorgopleiding gaan beginnen. Of van iemand die in de bouw heeft gewerkt en nu een zorgopleiding doet, en door mijn blog geïnspireerd is om door te gaan.’ Tegen jongeren die twijfelen of ze voor de zorg zullen kiezen wil Niessen zeggen: ‘Laat je niet beïnvloeden door wat iedereen zegt, maar probeer het uit, voordat je erover oordeelt. Je moet het ervaren om te weten hoe het is om in de zorg te werken. Praat met zorgmedewerkers, neem een kijkje op een zorgopleiding, of loop een dagje mee. En misschien is het dan wél iets voor je.’

Klik hier voor de blog ‘Tommie in de zorg’ >>

Klik hier voor de Facebookpagina van Tommie >>

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen, gericht op onderzoek, opinie, beleid en management, altijd met een link naar de praktijk. 
Meer info over abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.