Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe methode in genezing brandwonden

Een nieuw soort ‘biologische pleister’ van eigen huidcellen leidt tot betere wondgenezing bij brandwonden en minder erge littekens.
Nieuwe methode in genezing brandwonden

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

De methode is bedoeld voor patiënten met een groot oppervlakte diepe brandwonden. Er wordt bij de patiënt een klein stukje gezonde huid verwijderd. De onderzoekers isoleren daaruit opperhuidcellen, die zich in een kweekbakje gaan delen. Binnen ongeveer 12 dagen zijn er voldoende cellen aanwezig om die aan te brengen op een veel groter oppervlak van een biologisch afbreekbaar materiaal. Dit wordt vervolgens als een soort pleister aangebracht over het huidtransplantaat heen.

Donorhuid

Het grote voordeel van deze methode ten opzichte van traditionele donorhuid, is dat de aangebrachte huid geen afstotingsreactie bij het lichaam opwekt. Het gaat om lichaamseigen cellen, en het materiaal waarop de cellen groeien wekt ook geen immuunreactie op. De resultaten van deze nieuwe behandelmethode laten zien dat de wond sneller geneest en de dikte, soepelheid, hobbeligheid en kleur van het litteken van de brandwond sterk verbeteren. Arts-onderzoeker Kim Gardien:’Opvallend is dat met name de pigmentatie (zowel pigment als kleur) van het litteken verbetert en dus meer overeenkomt met de gezonde huid van de patiënt. Voor pigmentafwijkingen in littekens zijn momenteel nog zeer weinig bewezen effectieve therapieën voorhanden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.