Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe minister belooft minder papierwerk in de wijk

Volgend jaar moet de administratielast voor verpleegkundigen in de wijk al minder zijn. Dat spraken nieuwe minister Hugo de Jonge (VWS) en vertegenwoordigers van wijkverpleegkundigen, zorgverzekeraars, toezichthouders en zorgaanbieders gisteren af.
Verpleegkundigen skypen met minister Hugo de Jonge van VWS tijdens de actiedag voor meer armslag in de zorg (Foto: ANP)
Verpleegkundigen skypen met minister Hugo de Jonge van VWS tijdens de actiedag voor meer armslag in de zorg (Foto: ANP)

Het gesprek was het gevolg van de actiedag van V&VN, afgelopen maandag. Afgesproken is dat partijen in de zorg op korte termijn voorstellen maken voor een tiental punten, waaronder het stoppen van registreren van handelingen per vijf minuten, het vereenvoudigen van de zorginkoop, het voorkomen van dubbele registratie door de inzet op digitaliseren en het zorgen voor eenduidige taal voor eenvoudige overdracht. Een belangrijke vraag is of er een maximum norm aan de administratieve last per week kan worden gesteld. In het voorjaar van 2018 moeten deze punten in een plan voor de sector wijkverpleging zijn uitgewerkt en daarna in de praktijk worden doorgevoerd waardoor wijkverpleegkundigen op korte termijn minder regeldruk ervaren.

Actiedag verpleegkundigen: ‘Woest om de situatie’

Op de actiedag georganiseerd door V&VN, bedacht door een wijkverpleegkundige, voerden verpleegkundigen in het hele land actie tegen de hoge registratielast in de zorg. Zij lieten een dag onnodige administratie liggen of voerden een keer geen logistieke of facilitaire zaken uit. Bij V&VN voerde het telefoonteam ruim 200 intensieve gesprekken met verpleegkundigen over wat registratie in de praktijk voor hen betekent. Hier kwam een top vijf van registratie-ergernissen uit. Meer dan 3.500 verpleegkundigen vertelden hun verhaal online en #meerzorgminderpapier was de hele dag trending op Twitter, met veel foto’s van deelnemende verpleegkundigen. De belangrijkste uitkomsten: bijna driekwart besteedt meer dan 25 procent van zijn of haar tijd aan registratie. Veertien procent van die taken heeft direct te maken met de patiënt; de rest niet. Gisteren sprak V&VN dus over de uitkomsten in gesprek met minister Hugo de Jonge van VWS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.