Vanaf september nieuwe opleiding wondzorg in Nederland

In september 2018 start in Nieuwegein een nieuwe opleiding tot wondverpleegkundige, de derde in Nederland. De opleiding duurt een jaar en wordt aangeboden door dermatologisch opleidingscentrum U-Consultancy.
Wondverpleegkundige geeft les aan student
Studenten lopen in de nieuwe wondzorgopleiding vijf dagen stage. (Foto: Arno Massee)

Met de nieuwe opleiding wil U-Consultancy verpleegkundigen een extra mogelijkheid bieden om zich tot wondverpleegkundige op te laten leiden. Momenteel kan dat maar op twee plekken in Nederland: het Erasmus MC in Rotterdam en aan het Radboudumc in Nijmegen. Omdat het opleidingsaanbod beperkt is, hebben de bestaande opleidingen niet altijd plek voor nieuwe studenten.

Stage in ander werkveld

Net als de opleidingen in Rotterdam en Nijmegen beslaat de nieuwe wondzorgopleiding een jaar. Studenten volgen twintig lesdagen en zullen ongeveer 550 uur aan zelfstudie moeten besteden. ‘Anders dan bij de andere opleidingen lopen studenten bij onze opleiding ook vijf dagen stage’, vertelt Carla Uppelschoten, directeur van het opleidingscentrum. ‘Belangrijk is ook dat de studenten niet alleen stage lopen in hun eigen werkveld. Zo zullen thuiszorgverpleegkundigen ook in het ziekenhuis stage moeten lopen en andersom.’

Op 8 mei vindt in de ReeHorst in Ede weer het succesvolle Wondzorgcongres plaats. Oefen met scherp debrideren, leer over wondzorg bij patiënten met dementie, en meer. Schrijf je nu in!

Veel praktijkvaardigheden

Andere verschillen met de bestaande wondzorgopleidingen zijn volgens Uppelschoten onder andere dat studenten toetsen online en dus thuis kunnen maken en dat praktijkvaardigheden herhaaldelijk terugkomen in de opleiding. ‘Een handeling die de studenten bijvoorbeeld veelvuldig zullen oefenen is zwachtelen’, licht Uppelschoten toe. ‘Zoiets leer je niet door het één keer te doen. Daarom komt het op verschillende momenten in de opleiding terug.’ Ook handelingen zoals debrideren, enkel-armindex, verdoven, biopteren, hechten en wondfotografie komen aan bod. Aan het einde van de opleiding worden de praktijkvaardigheden getoetst.

Accreditatie

Accreditatie voor de opleiding is aangevraagd bij het kwaliteitsregister V&V. De kwaliteit wordt verder bewaakt door de Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie (NVDV). Als basis voor de opleiding geldt het EWMA-document Wound curriculum for nurses, aangepast aan de Nederlandse context. Omdat U-Consultancy van oorsprong een dermatologisch onderwijscentrum is, ligt de nadruk net iets meer op dermatologie dan bij de wondzorgopleidingen in Rotterdam en Nijmegen. Dermatologen, maar ook andere artsen, vaatchirurgen en wondverpleegkundigen zullen de lessen verzorgen.

Voor meer informatie over de opleiding kun je terecht op de website van het opleidingscentrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.