Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtijn voor herkennen chronische pijn bij ouderen

Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters, de nieuwe landelijke multidisciplinaire richtlijn ‘Herkenning en behandeling van chronische pijn bij kwetsbare ouderen' gepubliceerd.

Doel is betere herkenning en behandeling van chronische pijn bij kwetsbare ouderen.
Chronische pijn komt vaak voor bij kwetsbare ouderen die thuis wonen of verblijven in zorginstellingen. Pijn wordt bij kwetsbare ouderen nu nog onvoldoende herkend en behandeld, vindt Verenso. Daardoor zijn zij vaak minder fysiek en sociaal actief en minder zelfredzaam. Ook kan pijn leiden tot angst, depressie en verdere achteruitgang van cognitief functioneren.

 

Pijn uiten 

Voor herkenning en diagnostiek van pijn bij kwetsbare ouderen is het belangrijk dat artsen en andere zorgverleners beseffen dat kwetsbare ouderen op een andere manier pijn kunnen uiten. Dat geldt zeker voor kwetsbare ouderen met cognitieve beperkingen en bij specifieke aandoeningen. De richtlijn beschrijft deze afwijkende pijnbeleving en -gedrag en de consequenties daarvan voor diagnostiek, inclusief te gebruiken betrouwbare pijnmeetinstrumenten bij kwetsbare ouderen.

 

Bijwerkingen medicijnen

Kwetsbare ouderen hebben meestal verschillende aandoeningen en gebruiken daarvoor verschillende medicijnen. Deze middelen geven bij kwetsbare ouderen regelmatig bijwerkingen en complicaties van polyfarmacie terwijl zij gevoeliger zijn voor bijwerkingen. De richtlijn beschrijft daarom ook non-farmacologische interventies die bewezen hebben pijn effectief te verminderen. Naast de richtlijn is voor verzorgenden en verpleegkundigen een aparte handleiding ontwikkeld en voor ouderen en hun familie een patiëntenfolder.

 

Bron: Verenso

 

Lees ook:

 Richtlijn_pijn_bij_kwetsbare_ouderen_deel_1.
 Richtlijn_pijn_bij_kwetsbare_ouderen_deel_2.
 Richtlijn_pijn_bij_kwetsbare_ouderen_deel_3.
 Handleiding_voor_verzorgenden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.