Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn moet zorgen dat patiënt beter slaapt

Beroepsvereniging V&VN lanceert vandaag de richtlijn 'Zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen’. De richtlijn ondersteunt verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten bij het verlenen van goede zorg op het gebied van slapen.
Het nachtkastje van een patiënt. Foto: Arno Massee
'Veel gezondheidsproblemen kunnen ontstaan door een gebrek aan goede slaap.' Foto: Arno Massee

De Richtlijn ‘Zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen’ is van toepassing op patiënten van elke leeftijd met bestaande (al dan niet onderkende) slaapproblemen of met een (verhoogd risico op) ontregeling van het gezonde of functionele slaap- en waakritme. Het gaat om patiënten die voor een lichamelijke of psychische aandoening zorg krijgen van een verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist).

Uiteenlopende slaapproblemen

De aandoeningen en de hulpvragen lopen bij deze patiënten uiteen. Het kan gaan om slaapproblemen zoals slapeloosheid (insomnia), slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen (zoals slaapapneu), hypersomnie (overmatige slaperigheid overdag), circadiane ritmeslaapstoornissen (door ontregeling van de biologische klok), parasomnieën (opvallend of ongewoon gedrag tijdens de slaap) en slaapgerelateerde bewegingsstoornissen (zoals restless legs). Ook kan er sprake zijn van chronisch slaapmiddelengebruik.

Slaapproblemen kunnen ook ontstaan door de symptomen van een ziekte, de psychische gesteldheid van de patiënt (zoals door pijn, zorgen, onrust, emoties) of de zorgsetting waarin patiënten zich bevinden. Slaapvoorwaarden kunnen belemmerd zijn en er kan sprake zijn van een verstoord slaap- en waakritme of van andere slaapproblemen.

‘Te weinig aandacht voor’

Volgens verpleegkundige en slaapexpert Sylvia Loos hebben verpleegkundigen en verzorgenden nu nog te weinig aandacht voor slaap en slaapproblemen. ‘En dat is een gemiste kans, want veel gezondheidsproblemen kunnen ontstaan door een gebrek aan goede slaap,’ zegt ze in een interview op venvn.nl. Met de nieuwe richtlijn hoopt ze dat hier verandering in komt: ‘Deze richtlijn kan zorgprofessionals wakker maken.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.