Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuwe richtlijn ontraadt biotexbadje bij acute wond

In de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden worden badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex, Badedas en soda ontraden. Deze zouden de kans op infectie, vertraagde genezing en maceratie van de huid vergroten.
Nieuwe richtlijn ontraadt biotexbadje bij acute wond
Foto: Arno Massee

Dat schrijven Hester Vermeulen, Fleur Brölmann en Dirk Ubbink in Nursing juni. Zij zijn betrokken bij de ontwikkeling van de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden bij volwassenen en kinderen. Vooralsnog gaat het om een conceptversie, de definitieve versie wordt na de zomer verwacht.


Richtlijn acute wondzorg

De nieuwe richtlijn is interdisciplinair ontwikkeld volgens de AGREE-II methodiek, met experts uit alle relevante beroepsverenigingen – zoals Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH) – en subsidie van ZonMw en de NVvH. De richtlijn richt zich op vijf hoofdpunten in de wondzorg: reiniging, pijn, instructies, verbandmaterialen en organisatie, en is gebaseerd op het best beschikbare bewijs uit wetenschappelijke studies en overwegingen en meningen van experts. De richtlijn is bestemd voor alle intra- en extramuraal werkende zorgprofessionals die met wondzorg te maken hebben (bijvoorbeeld doktersassistenten, huisartsen, verpleegkundigen en specialisten). Het doel is meer uniformiteit en doelmatigheid te brengen in de Nederlandse (organisatie van) wondzorg, om zo de kwaliteit van zorg te verhogen.

De definitieve richtlijn is na de zomer te vinden op www.heelkunde.nl.

Wondzorgexpert Henri Post uitte in een blog op Nursing.nl al eerder zijn zorgen over de biotexbadjes. Lees meer

3 REACTIES

 1. Uiterst onverantwoorde post dit (en die andere), “Biotex badje is slecht voor desinfectie want”:

  1. het water kan te heet zijn (WTH) – dat is de verantwoording van de hulpverlener
  2. Maceratie (WTH) deze biotex methode al vele decennia voorgeschreven door doctoren ‘in-het-veld’, is geobserveerd als zijnde desinfecterend – dus hoezo Maceratie?
  3. “Biotex zitten allerlei chemische stoffen die de was moeten reinigen. De kans dat er resten achterblijven in vooral diepere wonden is aanwezig. Deze resten kunnen opnieuw zorgen voor diepere infecties.”
  – Weer, die is de verantwoording van de hulpverlener. Deze gedachtegang van de ‘een chirurg kan een chirurgisch instrument in uw lichaamsholte vergeten DUS maakt u geen gebruik van een chirurg ..”

  Ik heb pas een perianale operatie ondergaan aan een abces in de bilspleet. Dit liet een open achter van 3 bij 1 centimeter diep, het leeglopend abces uitermate onwelriekend.

  6 Weken lang was er geen enkele heling te bespeuren, de open wond gespoeld met water, hydrofiele zalf, af en toe een druppel Betadine gemengd.

  Na 6 weken ging ik eens zoeken op het internet en kwam ik het onderwerp ‘Biotex badje’ tegen.

  Na een dag (1 DAG) met een biotex badje gespoeld te hebben was de sterke (bacteriële) geur van het wondvond weg, en begon heling met een snelheid, waar mijn chirurg (CIO) verbaasd over was.

  1 DAG.

  Wanneer doctoren al decennia lang Biotex wassingen voorschrijven en aanbevelen (voorschreven en aanbevolen) dan is dat “evidence based science” wanneer dit gestoeld is in de blote observaties van doctoren.

  1 DAG,

  u dient u nog eens diepgaand te herbezinnen opdat u beseft wat u aan het aanrichten bent.

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.