Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe richtlijnen delier en rouw in de palliatieve fase verschenen

De richtlijnen Delier in de palliatieve fase en Rouw in de palliatieve fase zijn herzien. Beide herzieningen werden deze week gepubliceerd op palliaweb.nl. De herziene richtlijnen zijn tot stand gekomen op basis van een analyse van knelpunten die zorgprofessionals in de praktijk ervaren.
Er wordt bovendien aanbevolen delier te behandelen met niet-medicamenteuze interventies, zoals bevordering van de oriëntatie van patiënten, het optimaliseren van hun waarneming door een bril of hoortoestel (waar van toepassing). Foto: Arno Massee

Delier in de palliatieve fase

In de nieuwe richtlijn delier in de palliatieve fase zijn de meest actuele epidemiologische gegevens opgenomen van een delier in de palliatieve fase. Ook is er in de herziene richtlijn aandacht voor diagnostiek, preventie en behandeling in de palliatieve fase, aldus IKNL.

Er wordt bovendien aanbevolen delier te behandelen met niet-medicamenteuze interventies, zoals bevordering van de oriëntatie van patiënten, het optimaliseren van hun waarneming door een bril of hoortoestel (waar van toepassing), begrip tonen en een veilige omgeving creëren, in combinatie met de behandeling van mogelijke oorzaken waaronder de behandeling van pijn, urineretentie en/of obstipatie en infecties.

Richtlijn Rouw in de palliatieve fase

De herziene richtlijn Rouw voorziet volgens het bericht op IKNL in de behoefte van zorgverleners in verschillende zorgsettingen om zelf om te gaan met rouw en om mensen goed bij hun rouw te kunnen ondersteunen.

De richtlijn is op een aantal punten vernieuwd op basis van de meest voorkomende knelpunten uit de praktijk en adviezen van een klankbordgroep van experts. Het doel van de richtlijn is dat zorgprofessionals zich realiseren dat ieder rouwproces uniek is en dat rouw ook bij zorgverleners zelf voor kan komen. Daarnaast kan rouw ook al plaatsvinden voorafgaand aan overlijden.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.