Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe verpleegkundige richtlijn over seks bij hiv

De beroepsvereniging V&VN Verpleegkundig Consulenten HIV/Aids en Soa Aids Nederland hebben een richtlijn ontwikkeld ‘Seksuele gezondheid bij mensen met hiv’.

 

De reden om de richtlijn te ontwikkelen is het feit dat verpleegkundig consulenten in hiv-behandelcentra van ziekenhuizen het lastig vonden om te informeren naar het seksleven van patiënten hiv. Naast de richtlijn is ook een training beschikbaar. Het programma is ontwikkeld met financiële steun van het Aidsfonds.

Seksleven
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen met hiv problemen ervaart op het gebied van seks. Het kan gaan om verminderd verlangen naar seks,

erectiestoornissen of het mijden van seks. In de meeste gevallen gaat het om mannen, maar ook vrouwen ondervinden seksuele problemen. Bijwerkingen van medicijnen en angst voor besmetting van anderen tellen hierbij zwaar. Mensen die mede vanwege hun infectie een seksueel probleem hebben ervaren meer problemen met het hebben van veilige seks. Zo bevorderen bijvoorbeeld erectiestoornissen het condoomgebruik bepaald niet. Afhankelijk van de leeftijd rapporteert 25 tot 62% van de mannen met hiv erectieproblemen.

Seksuoloog
Verpleegkundig consulenten hiv/ aids in de hiv behandelcentra zijn aanspreekpunt bij problemen op seksgebied. Mensen met hiv die onder behandeling zijn, komen gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar in het ziekenhuis. Consulenten kunnen mensen met hiv nu beter begeleiden en adviseren over seksuele gezondheid. Indien nodig verwijzen ze door naar een seksuoloog of een psycholoog.

Soa Aids Nederland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.