Uit onderzoek blijkt nogal eens dat verpleegkundigen en verzorgenden niet kunnen rekenen. Trainer Ron Groothuis wil dit misverstand uit de wereld helpen: iedereen kan rekenen.
Zo eens in de twee jaar verschijnt er een onderzoek dat steevast beweert dat verpleegkundigen en verzorgenden niet kunnen rekenen. Hoewel de onderzoekers geen harde uitspraken doen over de gevolgen hiervan, suggereren ze wel dat patiënten behoorlijke risico’s lopen waarbij zelfs sterfgevallen niet uitgesloten worden.
Ik wil voor eens en voor altijd duidelijk maken dat verpleegkundigen en verzorgenden wel degelijk kunnen rekenen! Dat doe ik tijdens Rons Rekenshow op de Nursing Experience, maar ik zal nu alvast een begin maken.
Niet kunnen rekenen
Stel je eens voor dat je niet zou kunnen rekenen. Hoe zou je leven dan verlopen? Bij Albert Heijn zou je niet verbaasd zijn wanneer je 14,95 euro moeten betalen, je een briefje van 50 geeft en 10 euro terugkrijgt. Je zou voortdurend te laat op het werk komen omdat je niet in staat bent uit te rekenen hoeveel reistijd je nodig hebt tussen huis en werk. Wanner je 5 kilo wilt afvallen heb je geen idee wat dan het streefgewicht wordt. Koken wordt een drama, de dosering van je wasmiddel leidt tot een schuimexplosie rond de wasmachine, shampoo is na twee keer gebruiken op, je trouwdag viert je al jaren niet meer omdat je geen idee hebt hoelang je getrouwd bent en na het bereiden en nuttigen van een paar mixdrankjes ben je volledig in de olie.
Kortom, wanneer je niet kan rekenen, dan zou je leven een dramatisch verloop kennen.
En die onderzoeken dan?
Wat verpleegkundigen en verzorgenden lastig vinden is het rekenen op papier. Dat is heel wat anders dan het echte rekenen. Rekenen op papier is doorgaans een redeneersom waarbij het niet alleen op rekenen neerkomt maar ook op zorgvuldig lezen. Wanneer dan net weer uit een onderzoek blijkt dat verpleegkundigen toch niet kunt rekenen en je ziet die hoeveelheid tekst en al die getallen, dan slaat de paniek toe. Met de handen ten hemel geheven verzucht je: ‘ik kan niet rekenen’ en dat blijkt dan weer uit het volgende onderzoek.

Ervaar het zelf
Kom ook naar de Nursing Experience op 3 of 4 december 2013 in Ede. De workshop van Jan Ouwerkerk is op 3 december. Naast deze en andere interactieve workshops kun je op de Nursing Experience terecht voor inspirerende praktijksessies, het NU91 Skillslab en een uitgebreide zorgmarkt. Meer info en aanmelden.
Rekenen in de praktijk
Ondertussen zie je wel in één oogopslag dat de druppelsnelheid juist is. Weet je precies voor hoeveel uur zuurstof de cliënt nog heeft. Bereken je de BMI bij een cliënt. Los je penicilline op en stel je vast wanneer het infuus bij een patiënt verwisseld moet worden. Berekeningen laat je voor de zekerheid controleren en gebruikt daarbij de Reken-app of het Spiekboekje. Rekenen in de praktijk is heel wat anders dan rekenen op papier. Iedereen kan rekenen! En dat ga ik laten zien tijdens de Rekenshows op de Nursing Experience op 3 en 4 december 2013.
Ron Groothuis is vrijgevestigd trainer en auteur van onder andere ‘Toegepast Rekenen’ en het Spiekboekje. Daarnaast heeft hij ruim 29 jaar gewerkt in de zorg en is hij sinds dit jaar als senior consultant verbonden aan de Hostmanshipgroup Nederland.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account