Er is geen verband tussen de influenza vaccinatiegraad van ziekenhuismedewerkers en kortdurend ziekteverzuim van maximaal zeven aaneensluitende kalenderdagen. Het aantal verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers die een griepprik halen, blijft laag.
Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Vernet Verzuimnetwerk B.V. Zij deden onderzoek naar de relatie tussen de influenza vaccinatiegraad in het najaar van 2012 en het ziekteverzuim in het 1e kwartaal 2013. Daarvoor verzamelden ze data over de vaccinatiegraad, het vaccinatiebeleid en verzuimpercentages van 42 Nederlandse ziekenhuizen.
Vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad in de ziekenhuizen loopt uiteen van 2 tot 31 procent. Volgens de onderzoekers bevestigt dit wederom dat de vaccinatieraad onder ziekenhuismedewerkers laag is.
In de discussie geven zij aan dat ze geen informatie hebben over het aantal vaccinaties toegediend door de huisarts, dus de daadwerkelijke vaccinatiegraad kan hoger liggen. Al is het de vraag hoeveel verschil dit zal maken omdat het aantal personen met een verhoogd risico op complicaties van influenza binnen de populatie van medewerkers in de gezondheidszorg relatief klein zal zijn.
Ziekteverzuim
In de beschikbare data is geen duidelijke relatie gevonden tussen de hoogte van de vaccinatiegraad en de mate van ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2013. Wel lijkt de meldingsfrequentie van verzuim iets hoger bij ziekenhuizen met een hogere vaccinatiegraad. Een verklaring hiervoor kan zijn dat ziekenhuizen met een hogere vaccinatiegraad ook striktere regels hebben met betrekking tot het niet doorwerken met griepachtige verschijnselen, aldus de onderzoekers.

‘De griepprik doe je niet alleen voor jezelf, maar vooral voor je patiënt. Wat veel verpleegkundigen en artsen niet weten is dat de ongeveer de helft van de besmettingen asymptomatisch verloopt.’ Lees het interview met arts-onderzoeker Josien Riphagen >>>
Er is wel een beperking in het onderzoek, de onderzoekers hadden geen informatie over de reden van verzuim dus gebruikten zij kortdurend ziekteverzuim als indicatie voor influenza. Slechts een deel van het kortdurende ziekteverzuim zal het gevolg zijn van een influenzavirus infectie. Bovendien was het niet mogelijk ziekteverzuim van gevaccineerde medewerkers te onderscheiden van dat van niet-gevaccineerde medewerkers. Dit kan de relatie tussen vaccinatiegraad en ziekteverzuim vertroebelen. Daarom vinden de onderzoekers verder onderzoek noodzakelijk.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account