Volgens verpleegkundige Marijke Buitenhuis, zorgcoördinator bij De Stichtse Hof te Laren, zijn de vragen en situatieschetsen in de Cito-toets voor herregistratie BIG onduidelijk, de antwoorden waaruit gekozen moest worden op z’n minst discutabel en soms pertinent onwaar. Er moet een onderzoek komen.
‘Goede verpleegkundige zorgverlening houdt o.a. in dat de verpleegkundige advies geeft aan een jongeman met een lage dwarslaesie die op redelijk hoog niveau aan rolstoelbasketbal doet wat hij moet doen wanneer hij zaterdag een wedstrijd heeft en de rolstoel kapot is.’
Zie hier het niveau van veel vragen van de Cito-toets voor verpleegkundigen treffend in beeld gebracht. Dinsdag 5 november verliet ik, een in toch zeer in verschillende takken van de gezondheidszorg door de wol geverfde verpleegkundige die zich uitgebreid op de toets had voorbereid, in totale verbijstering de Utrechtse Jaarbeurshal. Ik had de Cito-toets gemaakt die mij aan herregistratie voor het BIG-register moest helpen.
Maar de vragen en situatieschetsen waren onduidelijk, de antwoorden waaruit gekozen moest worden waren op z’n minst discutabel en soms pertinent onwaar. Bovendien was er geen mogelijkheid om inhoudelijk te reageren op vragen, en er was geen evaluatieformulier.

‘Toets is oneerlijk en onduidelijk’
Marijke is niet de enige verpleegkundige die de toets bekritiseert. Eerder startte verpleegkundige in de verslavingszorg Esther Askar uit Almere al een petitie om aandacht te vragen voor de ‘onduidelijke en oneerlijke’ toetsingsprocedure rond de herregistratie in het BIG-register.
Tot overmaat van ramp: werkzaam in de psychogeriatrie kon ik niet uit de voeten met veel vragen die daarover gesteld werden. Je kunt niet zonder de omstandigheden te kennen een juist antwoord geven op de vraag of je een licht dementerende meneer die steeds van de dagbehandeling wegloopt, terugroept en afleidt door te vragen of hij koffie wil zetten of hem in de hal tot rust laat komen en afspreekt hem over een kwartier weer te komen ophalen. Dit geldt ook voor de manier waarop met klachten omgegaan moet worden. Dit verschilt per instelling en kan dus niet met maar één goed antwoord afgedaan worden.
Voor mij persoonlijk kan de consequentie zijn dat ik, op grond van het niet halen van de Cito-toets en de urennorm de afgelopen 5 jaar, met ingang van 1 januari het beroep van zorgcoördinator niet meer mag uitoefenen, terwijl ik op die datum meer kennis en ervaring heb dan toen ik aan de job begon. Kwaliteitsbewaking is een heel goede zaak, maar de manier waarop deze nu plaatsvindt met daarbij stevige consequenties voor een aantal beroepsbeoefenaren is volstrekt ontoereikend. Alleen al het feit dat de beroepsvereniging niet is betrokken in dit proces, spreekt voor zich.
Het lijkt er op dat er maar twee instanties baat hebben bij de herregistratie: de Cito-organisatie en de aanbieders van herscholingen. Ik zou dan ook een dringend beroep willen doen aan alle belangenbehartigers van verpleegkundigen, de vakbonden en de staatssecretaris om onderzoek te doen naar zowel de inhoud- als de effectiviteit van- en de manier waarop is gekomen tot de keuze voor, de Cito-toets.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account