Het drinken van hete thee geeft een flink verhoogde kans op slokdarmkanker. Bij heel hete thee is die kans zelfs acht keer zo hoog. Dat concluderen Britse onderzoekers in het British Medical Journal van afgelopen donderdag, meldt KWF Kankerbestrijding.
Slokdarmkanker
Jaarlijks overlijden er wereldwijd een half miljoen mensen aan slokdarmkanker. In het Westen zijn alcohol en tabak belangrijke veroorzakers van deze ziekte, maar er zijn niet-Westerse bevolkingsgroepen die deze middelen niet gebruiken en waarin slokdarmkanker toch veel voorkomt. De Britten onderzochten zo’n bevolkingsgroep in Noord-Iran. Vergeleken met gezonde mensen waren er onder slokdarmkankerpatiënten in deze regio twee keer zoveel hete-theedrinkers (60-64 graden), en zelfs acht keer zoveel liefhebbers van zeer hete thee (meer dan 65 graden). De Iraniërs dronken gemiddeld een liter thee per dag; van hen dronk 17 procent de thee bij 65-70 graden en 5 procent zelfs bij meer dan 70 graden.
Likeur
Het verband tussen slokdarmkanker en consumptie van hete dranken was al eerder gesuggereerd. In sommige streken met veel slokdarmkanker drinken mensen bijvoorbeeld gloeiend hete ‘maté’ of likeur. Hoe hete dranken precies slokdarmkanker veroorzaken, is nog onbekend. Mogelijk scheiden de geprikkelde slijmvliescellen schadelijke stikstofverbindingen af, of raakt de barrièrefunctie van deze cellen verstoord.
KWF Kankerbestrijding
Door: redactie Nursing
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account