Het OM doet onderzoek naar oplichting en valsheid in geschrifte in de thuiszorg aan terminale patiënten.
Het gaat om 24-uurszorg voor cliënten in de laatste levensfase. Zelfstandig gediplomeerde verzorgenden die de cliënt officieel onder hun hoede hadden, besteedden de zorg uit aan ongediplomeerde krachten voor 50 euro per dag. Zelf declareerden ze bij de instelling die hen had ingehuurd 375 euro per dag. Met deze constructie verdienden zij elke dag dus 325 euro, zonder dat zij de cliënten zagen.

Cowboyverpleegkundigen
Het probleem van geldbeluste ‘cowboyverpleegkundigen’ die onvoldoende geschoold of zelfs zonder diploma in de thuiszorg werken speelde een paar jaar geleden ook al>>>
Politie en IGZ
De zaak kwam aan het licht omdat een van de vrouwen zich versprak toen de Amsterdamse patiënt thuis onwel werd. Twee vrouwen zijn toen direct aangehouden. De Amsterdamse zorginstelling die de gediplomeerde vrouwen inhuurde deed direct aangifte bij de politie en stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de hoogte. Om hoeveel cliënten het gaat, is nog niet duidelijk. Wel zijn er meerdere meldingen gedaan.
Meerdere meldingen
Beroepsvereniging V&VN noemt het ‘zeer kwalijk’ dat de gediplomeerde verzorgenden misbruik hebben gemaakt van zwaar zieke patiënten. Een schending van de beroepscode, zegt directeur Helma Zijlstra in gesprek met de NOS. ‘Heel erg dat zoiets gebeurt, niet integer en ik ga op geen enkele manier hun handelwijze verdedigen.’

Wet BIG
Wat weet jij over de Wet BIG? Doe de kennisquiz>>>
BIG-register
Wel betwijfelt Zijlstra of onderzoek van de Inspectie veel zin heeft. Verzorgenden vallen immers niet onder de Wet BIG, dus ze zijn niet tuchtrechtelijk aansprakelijk. ‘Maar deze zaak is belangrijk genoeg om te kijken welke maatregelen de sector kan nemen om dit soort gevallen van fraude en oplichting te voorkomen.’ (NOS)
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account