Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NRS score alleen onvoldoende voor pijnbehandeling

Als een verpleegkundigen alleen een Numeric Rating Scale (NRS) score vraagt, zonder te luisteren naar het verhaal van de patiënt over de betekenis hiervan, kan de unieke pijnervaring van de patiënt verkeerd worden geïnterpreteerd. Dit kan leiden tot over- of onderbehandeling.
NRS score alleen onvoldoende voor pijnbehandeling
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jacqueline van Dijk.

Verpleegkundigen hanteren vaak een NRS score van 3 of 4 als draaglijke pijn. Scoort een patiënt boven deze waarden, dan volgt meestal toediening van pijnmedicatie. Uit het onderzoek van Van Dijk blijkt dat postoperatieve patiënten pijn met een score van 4-6 ook nog ervaren als draaglijk. Hierdoor is er een risico op overbehandeling met pijnmedicatie. Het is dus belangrijk om niet alleen op de NRS score af te gaan en de patiënt te vragen of de pijn draaglijk voor ze is.

Oudere patiënt

De NRS bleek ook onvoldoende accuraat bij oudere patiënten (> 65 jaar). Bij de beoordeling van postoperatieve pijn bij oudere patiënten met de NRS werd de pijnbeleving van een grote groep oudere patiënten met draaglijke pijn onjuist geclassificeerd als ondraaglijke pijn. Hier geldt wederom het risico van overbehandeling met pijnmedicatie.

‘Pijn signaleren is meer dan een pijnlatje voor iemands neus houden’

Lees ook de blog van pijnconsulent Marion Giesberts over dit onderwerp >>>

Voorlichtingsfilm

Volgens Van Dijk is het belangrijk dat zowel verpleegkundigen als patiënten op dezelfde manier naar de NRS score kijken. Het zou kunnen dat sommige patiënten de beoordeling van pijn op de NRS niet begrijpen, daarom is er een voorlichtingsfilm voor patiënten ontwikkeld. De film bleek echter niet effectief in het voorlichten van patiënten over het gebruik van de NRS omdat veel patiënten hoge NRS scores blijven geven terwijl zij geen behoefte hebben aan (extra) pijnmedicatie.

Interventies op maat

Van Dijk adviseert verpleegkundigen altijd te vragen naar de individuele grenswaarde voor de pijnbehandeling van de patiënt. ‘Praten met de patiënt over de NRS score leidt tot meer wederzijdse begrip en tot op maat gesneden interventies (farmacologisch en/of niet-farmacologisch) en uiteindelijk tot betere postoperatieve zorg’, besluit zij haar onderzoeksverslag.

Bekijk de voorlichtingsfilm voor patiënten hier:

2 REACTIES

  1. De verpleegkundige doet het niet fout. Het klopt dat de IGZ in de richtlijn zegt dat pijn behandeld moet worden bij een score van 4 of hoger. Maar check als verpleegkundige altijd of de patient wel pijnmedicatie wil. De NRS score is geen absoluut getal, de verpleegkundige moet altijd navragen bij de patient hoe hij de NRS score ziet. Ik hoop dat n.a.v. mijn proefschrift de discussie met de inspectie op gang komt om andere kwaliteitseisen op te stellen voor de behandeling van postoperatieve pijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom zou altijd de verpleegkundige dat fout doen? Van mijn baas moet ik de richtlijnen pijnbestrijding volgen van de anaesthesie, opgedragen door de kwaliteitiseisen van de inspectie. En dat is bij een score boven de 4 (of inclusief 4?) pijnmedicatie toedienen.
    Ik weet wel dat ruim ervaren verpleegkundigen ook bij 3 of 4 een 6 invullen en pijnmedicatie geven, maar ook weleens een score van 6 naar beneden bijstellen. Maar of je dat kunt verantwoorden ….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.