Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NU’91: ‘Gedragscode grensoverschrijdend gedrag verplichten voor elke werkgever’

Vakbond NU’91 wil meer aandacht voor seksueel overschrijdend gedrag in de verschillende zorg-cao's en de beroepscode. Ook moet er een landelijk meldpunt komen waar iedere zorgprofessional, zonder tussenkomst van de werkgever, melding kan doen van ongewenst gedrag.
Uit een recente ledenpeiling van NU'91 blijkt dat ruim de helft van de zorgprofessionals te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag.
Uit een recente ledenpeiling van NU'91 blijkt dat ruim de helft van de zorgprofessionals te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. Bron: iStock

Ook moet er een verplichte gedragscode komen voor elke werkgever, en meer aandacht zijn voor grensoverschrijdend gedrag in de opleidingen.

Actiepunten

Het is een aantal actiepunten die NU’91 heeft opgesteld om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg aan te pakken. De lijst met actiepunten wordt binnenkort aan werkgevers, de politiek en aan regeringscommissaris Mariëtte Hamer overhandigd.

‘Het hoort er niet bij’

Uit een recente ledenpeiling van de beroepsorganisatie bleek dat ruim de helft van de zorgprofessionals te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. Stella Salden, voorzitter van NU’91: ‘Een pasklare oplossing voor het probleem is er niet. Daarom moeten we ervoor zorgen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaarder wordt.’

‘Verzorgenden en verpleegkundigen durven zich vaak niet uit te spreken op het moment dat ze dit ongewenste gedrag ervaren. Bijvoorbeeld uit schaamte of door schuldgevoelens. Of omdat de werkgever het nog te vaak onder de pet houdt of bagatelliseert. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is geen onderdeel van het vak. En het hoort er niet bij, zoals vaak wordt gezegd.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.